Mainos
Mainos

Sammy Hagar: Red – Sensuroimaton rock-elämäni

(Paasilinna)

Punaisen rokkarin, Sammy Hagarin omaelämäkerta saadaan tuoreeltaan suomennettuna. Ehdin lukemaan kirjan jo alkukielellä ja hieman ihmetytti, miksei kustantaja Paasilinna kerro sisäsivuilla lainkaan, kuka sen on suomentanut. Sain kustantajalta sähköpostilla tiedon, että suomentaja on Asko Alanen ja nimi on unohtunut kirjasta pois. Suomennos on muutamia pikkuvirheitä lukuunottamatta hyvä.

Sammy Hagar on kirjoittanut tarinansa Joel Selvinin kanssa. Tuloksena on keskimääräistä kiinnostavampi rockelämäkerta. Hagar on tällä hetkellä ajankohtainen, Chickenfoot-bändinsä toisen levyn myötä.

Mutta ennen kuin Chickenfootiin päästään, käydään läpi Amerikkalainen unelma, ryysyistä rikkauksiin -tarina. Väkivaltainen isä ja kovat kotiolot vaihtuvat muusikon elämään. Hagarin uran paras levy syntyy jo 70-luvun alussa Montrosen laulajana. Sitä bändiä seuraa sooloura, niin menestyksekäs, että 80-luvulla Van Haleniin liittyessään mies on miljonääri. Ennen Van Halenia hän on jo menestyksen myötä aikeissa vetäytyä eläkkeelle keikkailusta, mutta Van Halenin myötä tahti muuttuu entistä kivaammaksi.

Musiikkiuransa rinnalla Hagar on 70-luvulta lähtien bisnesmies, joka pyörittää mm. vaateliikkeitä ja maastopyöräkauppoja. Osa ideoista toimii, osa ei. Yrittäjyys huipentuu Cabo Wabo –ravintolaketjuun ja samannimiseen tequilamerkkiin, josta Hagar myy 80 prosentin osuuden vuonna 2007 Camparille 80 miljoonalla dollarilla.

Sammy Hagar ei ole maailman merkittävin rockartisti tai biisintekijä. Hän kuitenkin menestyy paremmin kuin suuremmat persoonat Eddie Van Halen ja David Lee Roth. Hagarin salaisuus lienee siinä, että hän on pitänyt itsensä suhteellisen selväjärkisenä, hullusta rockelämästä huolimatta. Perinteiset naisseikkailut, avioerot ja ryyppäämiset kuuluvat hänenkin tarinaansa. Niistä aikansa nautittuaan ja elävänä selvittyään Hagar vaikuttaa tietävän kuka on ja mitä haluaa. Hän on bisneksineen ja perheineen melko tavallinen kaveri. Hänen musiikkinsa on tavallista keskitien hardrockia, joka ei muuhun pyrikään.

Van Halenin alkoholistiperheestä Hagar maalaa niin surullisen kuva, että sen perusteella Van Halenin uudelta tulemiselta ei turhia kannata odottaa. Huomattavasti enemmän potentiaalia on Hagarin Chickenfootissa. Se on neljän hyvinvoivan ja toimeentulevan rocktähden kokoonpano, joka toimii rakkaudesta musiikkiin.

Kirjoittaja on lapsesta saakka rakastanut kirjoja. MTV3:n uutispäällikkö ja toimittaja on opiskellut yliopistoissa kirjallisuutta sekä elokuva- ja televisiotiedettä. Kirjoittajan blogi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme