Mainos
Mainos

Sanna Kiiski: "Nämä viisi kirjaa haluaisin antaa Sinulle"

MTV3 kertoo millaisia kirjoja tunnetut henkilöt antaisivat lahjaksi tärkeälle nuorelle, omalle lapselleen tai tuttavalle, jolle haluavat antaa parastaan.

Kun antaa lahjaksi kirjan, antaa paljon enemmän kuin lahjaesineen - haluaa saajan oivaltavan elämän olennaisia asioita ja saavan uusia ajatuksia. Kirjat ovat monelle parhaita ystäviä, rentouttavia hauskuuttajia ja hienovaraisia opettajia. Ne ovat pyyteettömiä ystäviä, joiden luona voi pysähtyä silloin kun itse haluaa ja viipyä niin kauan kuin hyvältä tuntuu; siksi autiolle saarellekin otetaan mukaan parhaat kirjat.

"Kirjallisuus on meillä hepreaa"

Kun toimittaja Sanna Kiiski kertoo, että kirjallisuus hänen kotonaan on hepreaa, hän tarkoittaa sitä konkreettisesti. Heprea on hänen miehensä äidinkieli, jota esikoinen kuuntelee ja jos ei lue niin ainakin katselee sujuvasti. Poika on vuoden ja neljän kuukauden ikäinen.

-Se on uskomatonta miten hän automaattisesti kääntelee hepreankielisten kirjojen sivuja oikeaoppisesti lopusta alkuun eikä kuten meillä, kertoo Sanna.

Itse Sanna ei lue hepreankieltä mutta suomea sitäkin nopeammin. Hän oppi lukemaan neljävuotiaana, hänelle luettiin paljon ääneen senkin jälkeen ja hän on itse oppinut käyttämään tyhjän odotusaikansa lukemiseen.

-Mulla on aina kirja laukussa. Luen bussissa, töissä maskissa istuessa ja jopa Huomenta Suomen mainostauoilla, kertoo Kirja-aamun vakinainen juontaja.

-Esittelemme Huomenta Suomessa ainakin yhden uutuuskirjan ja kirjailijan viikossa, siis vähintään yksi kirja on luettava jo työn puolesta joka viikko, kertoo Kiiski.

Kesällä toisen lapsensa saavan Sanna Kiisken kirjasuosikit ovat usein elämänkertoja, dekkareita tai fiktiivisiä romaaneja.

-Parhaimmillaan kirja vaikuttaa minuun inspiroivasti, kuten vaikka Michael Monroen elämänkerta.

Sanna Kiiski empii valitsemansa suosikkilistan julkaisemista, koska pelkää, että hänestä tehdään sen perusteella vääriä luonneanalyysejä. Sanontaa "kerro millaisia ovat parhaat ystäväsi niin minä kerron millaisen sinä olet" voisi tietysti laventaa kirjoihin. Mutta Sannaa joka aamu televisiosta katselevat tietävät, että hän on enemmänkin kuin nämä viisi kirjaa.

Sanna Kiiski: nämä viisi kirjaa haluaisin antaa sinulle:

Agatha Christie: Idän pikajunan arvoitus (WSOY)

Olen pikkutytöstä saakka ollut suuri Agatha Christie -fani. Olen lukenut kaikki hänen kirjoittamansa dekkarit, osan jopa useampaan kertaan. Mietin pitkään, että minkä Agathan teoksista nostaisin tälle listalle. Päädyin Idän pikajunaan, vaikka pidänkin hiukan enemmän Neiti Marplesta kuin Hercule Porotista mysteerien ratkaisijana. Idän pikajunan arvoituksen juoni on vain niin kertakaikkisen nerokas, moniulotteinen ja syvästi inhimillinen. Olen lukenut kirjan monta kertaa, nähnyt elokuvaversion ja viime kesänä kuunnellut sen vielä äänikirjanakin. Äänikirja tempaisi minut mukaansa täysillä, vaikka tiesinkin loppuratkaisun. Se ei vesittänyt kuuntelukokemusta lainkaan. Lars Svedbergin ääni lukijana tempaa suorastaan mukaansa.

Ari Väntänen: Michael Monroe (Like)

Michael Monroe on ehkä yksi maailman kymmenestä ihanammasta julkkiksesta! Hän on positiivinen, iloinen, nöyrä ja vielä lahjakas. On ollut suorastaan ilo seurata häntä Voice of Finlandin tuomarina. Se kuva mikä hänestä välittyy tv:ssä, välittyy myös elämäkerrassa. Kirja on viihdyttävä, hyvin kirjoitettu ja helppo lukea. On huutava vääryys, että Hanoi Rocks ei aikoinaan breikannut sen isommin. Toivon todella, että Michel Monroe yhtyeineen tekee nyt sen mihin Hanoit lopetti. Hyvällä tiellä mies ryhmineen näyttää jo kyllä olevan. Suosittelen kirjaa kaikille, vaikkei rock-elämäntyyli tuntuisikaan muuten tutulta.

Andreas Carlsson: Live to win-låtarna som skrev mitt liv (Norstedts)

Andreas Carlsson on ruotsalainen musiikkituottaja, säveltäjä ja sanoittaja. Hänen tekemiään ja tuottamiaan lauluja on myyty maailmanlaajuisesti yli 100 miljoonaa kappaletta. Niitä ovat levyttäneet niin Bon Jovi, Backstreet Boys, Britney Spears kuin Celine Dionkin. Kirja on hyvää luettavaa kaikille niille, jotka haaveilevat jostakin. Ei tarvitse haaveilla tulevansa musiikkimoguliksi, mutta Andreaksen tarina antaa uskoa siihen, että jos jotain oikein paljon haluaa niin kaikki on mahdollista. Kirja avaa myös aika hyvin sitä miksi ruotsalaiset ovat monella alalla pärjänneet paremmin kuin me suomalaiset. Heiltä puuttuu tietty nöyryys ja anteeksipyytely. Kukaan ei pidä suuruudenhulluna ja kertoo tähtäävänsä maailmantähtien luottopakiksi musiikkibisneksessä.

Stieg Larsson: Miehet, jotka vihaavat naisia (WSOY)

Onko ehkä mielikuvituksetonta nostaa tälle listalle tämä huippusuosittu kirja. Minusta se kuitenkin ansaitsee paikkansa klassikoiden joukossa. Se on vahvasti kirjoitettu dekkari, mutta se on myös hienosti yhteiskunnallisesti kantaaottava teos. Se asettuu sorretun naisuhrin asiaan miehen kirjoittamana. Kirja oli mukanani lomamatkalla pari vuotta sitten etelänlomalla ja jätin sen lomalukemisistani viimeiseksi, koska jostain syystä kirjan takakansi ei teksteineen sytyttänyt minua. Mutta sitten kun lopulta tartuin kirjaan ja aloin lukea, jouduin lähes euforiseen tilaan. Luin ja luin ja luin ja minua ei saanut missään tapauksessa keskeyttää. Kun pääsin Suomeen, ostin myös loput trilogian kirjat ja ahmin ne yhdeltä lukemalta. En ole vieläkään voinut katsoa kirjoista tehtyjä filmiversioita, koska tarinat elävät omassa päässäni niin vahvoina.

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja (WSOY)

Tuomas Kyrö on myös ihana julkkis. Sympaattinen, älykäs ja taitava kirjoittaja. On hauskaa, että ikätoverini Tuomas on myös löytänyt itsestään 80-vuotiaan mielensäpahoittajan kuten minäkin. Välillä tunnen itseni maailman vanhimmaksi 37-vuotiaaksi, jonka mielestä kaikki oli paremmin ENNEN. Oikein kauhulla odotan sitä kun omat lapset on teini-iässä, että millaista vanhojen aikojen muistelua suustani silloin tulee. Mielensäpahoittaja on myös aivan loistava Antti Litjan lukemana. Kannattaa lukea Kyröä niin ymmärtää, että ei sitä olekaan ainoa sorrettu ihminen maailmassa, joka haikailee menneiden perään. Meitä on muitakin. Meitä on koko maa täynnä! Eläköön henkinen eläkeikä!

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme