Mainos
Mainos

Sanna Pelliccioni, Loviisa Kangas: Punajuuri – Ruokaohjeita ja ideoita

Arvio: Terhi Hyvärinen

(Gummerus)

Ajatella, että punajuuresta voi saada aikaan näin paljon juttua ja ruokaohjeita. Punajuuri näyttää olleen paitsiossa, mutta nyt se on tulossa takaisin. Kaupunkiviljely ja lähiruoka ovat suuri trendi ja antiikinaikainen juures on terveellinen, täynnä kivennäisaineita, vitamiineja ja antioksidantteja.

Syömme punajuurta kuitenkin vielä valikoivasti: etikkasäilykkeenä janssonin kiusauksen ohessa, jouluisin rosollissa, joskus borssikeitossa ja tietysti mehevissä lindströmin pihveissä.

Tämän kirjan perusteella siitä voi kuitenkin tehdä melkein mitä tahansa -ja koko juures syödään. Naatteja voi käyttää kuten pinaattia, punajuurta voi käyttää pastaan tai risottoon ja siitä voi kirjoittajien mukaan tehdä tumman suklaan ja pahkinöiden kanssa ilmeisen herkullisen kakunkin.

Kirjassa on vaikutteita sekä suomalaisesta että italialaisesta keittiöstä, mikä on hienoa. Ohjeita on myös kasvissyöjille ja vegaaneille. Arvostettujen ravintoloiden, Wanhan Laamannin, ravintola Nokan ja ravintola Šašlikin, keittiömestarit antavat omia ohjeitaan.

Hyvännäköinen kirja, jossa on myös onnistunut taitto.

Bonuksena värjäysvinkkejä, askarteluohjeita ja niksit punajuuren onnistuneeseen viljelyyn. Ja saahan niitä toki toriltakin, jos omaa plänttiä ei ole.

Kirjoittaja on erikoistoimittaja MTV3:n kulttuuritoimituksessa. Kotimainen kirjallisuus oli aikoinaan yliopistossa hänen pääaineensa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme