Mainos
Mainos

Santamäki-Vuori: Pätkätyö tasa-arvon este

KTV:n puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori toivoo kansainvälisen naistenpäivän kannanotossaan, että työmarkkinaosapuolet sitoutuisivat edistämään vakinaisia työsuhteita.

SAK:laisen Kunta-alan ammattiliiton KTV:n puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori katsoo, että pätkätyöt ovat edelleen yksi suurimmista esteistä sukupuolten tasa-arvon toteutumiselle työelämässä. Santamäki-Vuori muistuttaa, että määräaikaisten työsuhteiden osuus on Suomessa EU-maiden neljänneksi korkein Espanjan, Portugalin ja Puolan jälkeen.

Santamäki-Vuori toivoo kansainvälisen naistenpäivän kannanotossaan, että työmarkkinaosapuolet sitoutuisivat edistämään vakinaisia työsuhteita. Tätä olisi Santamäki-Vuoren mukaan syytä odottaa erityisesti julkisilta työnantajilta. Kuntien henkilöstöstä edelleen lähes neljäsosa työskentelee määräaikaisina. Heistä 80 prosenttia on naisia.

Santamäki-Vuori korostaa, että pätkätyöt köyhdyttävät nuoria lapsiperheitä. Nuorten naisten pätkätyöt estävät samalla isien vanhempainvapaan käyttöä ja työ- ja perhevastuiden jakautumista.

Lisäksi pätkätyöläiset jäävät usein ilman henkilöstökoulutusta, vuosilomaa ja henkilökohtaisia palkanlisiä. Myös vaikutusmahdollisuudet omaan työhön ja ansiosidonnaiset sosiaalietuudet jäävät muita heikommiksi. Määräaikaiset työsuhteet ja työn puute ovat aiheuttaneet sen, että alinta vanhempainpäivärahaa saavien äitien osuus on moninkertaistunut viimeksi kuluneen vuosikymmen aikana.

Kunnissa ongelmana on se, että palveluiden ulkoistamisen seurauksena naiset menettävät oikeuden palkalliseen äitiysvapaaseen, mitä etuutta ei ole useimmissa yksityisten palvelualojen työehtosopimuksissa.

Santamäki-Vuoren mielestä uusien kunnanvaltuutettujen on linjattava kuntiensa henkilöstöpolitiikkaa niin, että pysyväisluonteisiin sijaistarpeisiin kehitetään vakinaisia varahenkilöjärjestelmiä ja sijaispankkeja.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme