Mainos
Mainos

Sari Poijärvi ja Kjell Westö: Kasari

(Otava)

Kasari - tuo kauhean ruma vuosikymmen. Kummallisesti pukeutuneita ihmisiä, jotka yrittävät olla kovin kansainvälisiä harmaassa Helsingissä. Punkkarit, hevarit ja futuristit, ehkäpä vielä diinaritkin seilaavat omissa joukoissaan. Rauhanmarsseja, Neuvostoliitto vielä voimissaan, lopulta Berliinin muuri murtuu 1989.

Mediakenttä muuttuu, tuli anarkistinen radio City, joka vähitellen porvarillistui. City-lehti syntyi puolestaan aluksi vassari-intellektuellien City1999-lehtenä ja muuttui sitten pian markkinatalouden ehdoilla toimivaksi moderniksi ilmaisjakelulehdeksi. Sitä oli 80-luku, 70-luvun umpioituneesta vasemmistohenkisestä maailmasta siirryttiin jupahtavaan, avoimempaan maailmaan. Pimeydestä valoon, köyhyydestä kasinotalouteen, vapaasta rakkaudesta aidsin pelkoon.

Miksi tätä kaikkea kulahtanutta ja vähän noloa vuosikymmentä pitäisi muistella? Eihän siihen löydy kuin yksi syy: nuoruus. Ne jotka olivat nuoria 80-luvulla, nostalgisoivat vuosikymmenen. Ja toden totta, 60-luvun alkupuolella syntyneille 80-luku oli kaikesta huolimatta hienoa aikaa. Oli bailuja, naisia (miehiä), sekoilua, interraileja, loistavaa uutta musiikkia, siirtyminen kodista omilleen, opiskelua, ensimmäinen työpaikka, ehkäpä lopulta jämähtäminen liittoon lapsien kanssa. 80-luku oli silloisille parikymppisille se ehdoton ykkösvuosikymmen, itsensä löytämisen vuosikymmen.

Poijärven ja Westön Kasari on eräänlainen leikekirja tuosta vuosikymmenestä. Valokuvaaja Poijärvi on vastuussa 80-luvun kuvista ja Westö kirjaa puolestaan tekstiosiossa oman 80-lukunsa. Ongelmana on, että kuvat ja teksti elävät täysin omaa, erillistä elämäänsä. Poijärven kuvat ovat kyllä hienoja, mutta ne ovat lukijan kannalta vain satunnaisia 80-luvulla otettuja lehti- tai mainoskuvia. 80-luvun syvin idea jää näistä kuvista löytymättä.

Tämä kirja on kuitenkin lukukokemuksena antoisa, sillä Kjell Westö osaa kirjoittaa omasta nuoruudestaan hauskasti ja myös ironiseen sävyyn. Westö kertoo oman, hyvin henkilökohtaisen 80-lukunsa. Hän aloittaa vuodesta 1980, jolloin abiturienttina oli vielä jääkiekon lumoissa. Tyttöystävän rakastelupyyntöön nuori Kjell suostui, mutta session oli tapahduttava tv:stä tulleen jääkiekko-ottelun erätauolla. Vuosikymmen myöhemmin, monen tyttöystävän jälkeen, syntyy ensimmäinen lapsi. Ympyrä siis sulkeutuu, nuoresta on tullut aikuinen - ja samalla Helsingistäkin on tullut hitusen kansainvälisempi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme