Mainos
Mainos

Särmikäs juristi illallisvieraana

Timo Ernamo&Sanna-Mari Hovi: Illallisella Pirkko K. Koskinen

(WSOY)

Ruoka ja ruoanlaitto on kaunis viitekehys haastattelukirjalle. Elämä on melkoinen keitos ja sitä me kaikki tässä lusikoimme. Välillä saa itse valita syötäväkseen lempiruokia, mutta ajoittain mennään pitkät ajat pakkopullalla.

Kirjan päähenkilö Pirkko K. Koskinen saa kuitenkin kirjan kuvaamissa istunnoissa mahtavia herkkuruokia. Osa niistä on hänen nimenomaisesti toivomiaan ja kaikki ruokalistat ovat hänen hyväksymiään.

Hyvä ruoka ja juoma kirvoittavat kielenperät ja juttua riittää. Pirkko K. Koskinen kertoo elämänsä eri vaiheista ja aiheista. Eduskunnan apulaisoikeusasiamieheksi edenneen juristin uran alkuvaiheet ovat hyvä muistutus siitä, miten huomattavan erilaista oli työelämä ja naisten asema 50- ja 60-luvulla. Äitiemme sukupolven naiset (ja monet miehetkin) ovat tehneet valtavan työn siinä, että naisten ja miesten kohtelu työelämässä on periaatteessa ja lainsäädännöllisesti tasa-arvoista.

Kirja vahvistaa oman ennakkokäsitykseni, että Pirkko K. Koskinen on kulkenut omaa tietään kaiken aikaa. Hän ei ole epäröinyt sanoa omia käsityksiään ja olla eri mieltä. Itse hän on kauniisti kantanut siitä koituneet antipatiat.

Pirkko K. Koskisen muisteluissa on paljon Helsingin kaupunkihistoriaa ja Töölön kaupunginosan ylistystä. Paljon on myös muistoja Helsingin kaupunginvaltuustosta ja eri lautakunnista. Pirkko K. Koskinen oli kaupunginvaltutettu kolme kautta vuosina 1973-1985.

Juuri nyt hyvin ajankohtaisia ovat hänen ajatuksensa kuntakoosta ja kuntaliitoksista. Pirkko K. Koskinen ei usko suuruuden voimaan, vaan aitoon lähidemokratiaan ja ihmisten haluun kuulua omaan paikkaansa. Hän vertaa suurkuntahaaveita jopa Neuvostoliittoon.

Illallisistunnot paljastavat kokeneen herkuttelijan. Ulkomaanmatkojakin hän on tehnyt vain päästäkseen tiettyyn ravintolaan syömään. Toimittajana ja kustannustoimittajana tunnetumpi Timo Ernamo on pääkokki. Hänen keitoksensa saavat syöjiltä suitsutusta, vaikka kokki itse kokkien tapaan on itselleen ankara ja välillä tyytymätön. Resepteissäkin on herkullista ajankohtaisuutta: miltei kaikissa menyissä on jokin sieniruoka ja Pirkko K. Koskinenkin paljastuu himosienestäjäksi.

Kirjan aineisto on kerätty tämän vuoden tammikuusta maaliskuun loppuun. Kirjoittajat vierailevat eväskoreineen Terho-kodissa ja sinne päähenkilön elämä päättyy 9. huhtikuuta. Pirkko K. Koskinen on kuitenkin ehtinyt lukea ja hyväksyä kirjan tekstit.

Mitä kaikkea olisimme ehtineet kuulla ja maistella, jos aika ei olisi loppunut?

Kirjan tekijät Hilkka Hyrkön haastateltavina Helsingin kirjamessuilla perjantaina 26.10 klo 11 Eino Leino -lavalla.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme