Mainos
Mainos

Sasi: Halonen ummisti silmänsä todellisuudelta

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) on yllättynyt presidentti Tarja Halosen melko voimallisesta puolustautumisesta perustuslain muutoksilta.

Sasi huomautti valtiopäivien avajaiskahveilla, että perustuslain uudistamisen arvioinnista on kuitenkin sovittu hallitusohjelmassa, ja työ alkaa ensi syksynä. Julkinen keskustelu osoittaa hänen mielestään selvästi, että kaksoisjohto ulkopolitiikassa koetaan ongelmallisena.

- Minusta hän vähän ummisti silmänsä todellisuudelle, missä maa tänä päivänä elää.

Sinänsä Sasin mielestä on hyvä, että presidentti sanoo kantansa. Hän huomauttaa kuitenkin presidentin puhuvan omassa asiassaan, eikä sitä siten voi pitää minään "Suomen puolesta tehtynä arviona".

Toinen perustuslakituntija, Ben Zyskowicz (kok.), arvioi Halosen olevan oikeassa arviossaan, etteivät kansalaiset ole kovin innokkaasti presidentin valtaa vähentämässä. Presidentin valinnan siirtämistä eduskunnalle hän ei kannata itsekään.

Zyskowicz katsoi presidentin vain toistaneen aiemman varauksellisen kantansa ulkopoliittisten valtaoikeuksien radikaaliin vähentämiseen. Sinänsä valtiosäännön kehittämiseen puuttuminen on ollut Zyskowiczin mukaan enemmän sääntö kuin poikkeus. Erityisesti sitä harrasti presidenteistä Mauno Koivisto.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme