Mainos
Mainos

Sastamalan mopoautokolarin uhrien omaiset odottavat pelonsekaisin tuntein oikeuden ratkaisua: "Miehen aiemmat tuomiot ovat olleet hirveän pieniä"

Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi kesän alussa Sastamalassa helmikuussa kuolonkolarin aiheuttaneen 35-vuotiaan miehen mielentilatutkimukseen. Mies kertoi oikeudessa halunneensa tehdä itsemurhan ja törmänneensä tarkoituksella mopoautoon, jota hän luuli oman kertomansa mukaan rekaksi.

Mopoauton kyydissä olleet kaksi 17-vuotiasta nuorta kuolivat välittömästi. Käsittely jatkuu tänään oikeudessa, jossa käydään läpi miehelle tehdyn mielentilatutkimuksen tuloksia. Todennäköisesti oikeus antaa tänään myös tuomion miehelle.

Turmassa menehtyneen Millan täti Mari Kannisto odottaa tuomiota hieman peläten.

– Miehelle on tullut aiemmin tuomioita muista hommista, mutta ne ovat olleet hirveän pieniä. Tässä tapauksessa mies on jo aikaisemmin myöntänyt törkeän kuolemantuottamuksen ja luvannut tyytyä kuuden vuoden tuomioon.

Aiemmin mies on tuomittu muun muassa puolisonsa ja lapsensa pahoinpitelystä. Lisäksi hänellä on useita tuomioita törkeistä rattijuopumuksista, rattijuopumuksista ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Miehelle tehdyn mielentilatutkimuksen tuloksiin Kannisto ei osaa ottaa kantaa.

– En osaa yhtään sanoa. Mahdollisesti selviää siellä, ellei käsittelyä suljeta yleisöltä.

Kannisto epäilee, että kukaan ei usko miehen tunnustukseen, jonka mukaan hän olisi pyrkinyt törmäämään joko rekkaan tai kalliota päin tehdäkseen itsemurhan.

– Tuulesta temmattu juttu siinä vaiheessa, kun ymmärsi tehneensä näin suurta vahinkoa muille ihmisille, hän toteaa.


Adressi edennyt ministeriöön

Millan omaiset aloittivat turman jälkeen keräämään adressia, jolla he tukevat Jorma Sonnisen aiemmin alulle panemaa kansalaisaloitetta rattijuoppojen rangaistusten tiukennuksista.

Sonnisen kansalaisaloite hylättiin eduskunnan lakivaliokunnassa keväällä 2015. Millan omaiset vaativat adressillaan, että Sonnisen kansalaisaloitteen synnyttämien lausumien edellyttämät toimenpiteet viedään loppuun ja lakimuutokset saatetaan voimaan.

Adressi avattiin allekirjoitettavaksi 24. huhtikuuta ja suljettiin lokakuun 8. päivä. Vajaassa puolessa vuodessa 50 061 nimeä kerännyt adressi luovutettiin oikeusministeriöön viime viikon maanantaina.

– Se on meille iso juttu. Adressi sai hyvin suuren mediahuomion alkukesästä ja paljon keskustelua aiheesta, Kannisto kertoo.

Omaiset ovat raskaan matkan varrella käyneet keskustelua oikeus- ja liikenneministeriön kanssa.

– Lakeja ei ole vielä otettu niin tehokkaasti käyttöön kuin olisi mahdollista, Kannisto pohtii.

– Lääkäreillä on esimerkiksi velvollisuus ilmoittaa ajokorttirekisteriin, että diagnosoidulta päihdeongelmaiselta tulee ottaa kortti pois. En kuitenkaan ole tällaisista tapauksista kuullut.

Kannisto mieltää, että ennaltaehkäisevä työ olisikin kaikkein tärkeintä, jotta rattijuopot saataisiin pois liikenteestä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme