Mainos
Mainos

Satakunnassa harvinainen pronssikautinen esinelöytö

Satakunnan Nakkilassa löydettiin harvinainen esihistoriallinen pronssikirves kesäkuun alussa.

Satakunnan museo sai esineen käsiinsä, kun porilainen Ilkka Laine löysi esineen pellosta.

Museon mukaan pronssikautiset esinelöydöt ovat Suomessa harvinaisia. Pronssikirveitä on löydetty yhteensä reilu 50 kappaletta, joista 10 Satakunnassa. Samalta alueelta tunnetaan useita pronssikautisia röykkiöhautoja, eli hiidenkiukaita. Alueelta on löydetty ja tunnistettu myös useampia asuinpaikkoja.

Nyt löydetty kirves on pienikokoinen. Se on pituudeltaan vain noin kuusi senttimetriä ja terä on leveimmältä kohdaltaan noin kolme ja puoli senttimetriä. Sen kantaosana on ollut ontto putki. Nakkilan kirveen putkiosa on katkennut.

Satakunnan museon mukaan kirves ajoittuu pronssikauden (1500-500 e.a.a.) jälkipuoliskolle. Museon tiedon mukaan useat aikaisemmatkin kirveet on löydetty pellosta.

Ilmeisesti ne eivät ole hautalöytöjä, vaan lienevät hukattu tai mahdollisesti aikanaan uhrattu veteen, kertoo museon tiedote.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot