Mainos
Mainos

Satakunta saanut jo vatsataudin Tuusulassa

Taudin alkuperäksi epäillään ruokaa, lähinnä salaatteja. Neljätoista potilasta on joutunut turvautumaan sairaalahoitoon.

Uudellamaalla Tuusulan kunnassa jo satakunta ihmistä on sairastunut ärhäkkään vatsatautiin. Sairastuneet ovat pääasiassa koululaisia sekä päiväkotilapsia, mutta joukossa on myös opettajia. Tautitapauksia on ilmennyt etenkin Hyrylässä, Hyökkälässä sekä Jokelassa.

Taudin aiheuttaja ei ole vielä tiedossa, mutta tavanomaisesta viruksen aiheuttamasta vatsataudista ei johtavan lääkärin Riitta Ristolaisen mukaan ole kyse.

- Taudin alkuperäksi epäilemme ruokaa, lähinnä salaatteja. Laboratoriovastauksia ruokanäytteistä saamme viikon lopulla tai ensi viikon alussa. Sen sijaan potilasnäytteistä saamme vastauksia huomenna, Ristolainen kertoo.

Ihmisnäytteistä selviää taudin aiheuttanut bakteeri, ja jos sama bakteeri löytyy myös elintarvikkeista, vatsataudin syy varmistuu lopullisesti.

Vatsatautiepidemia on Tuusulassa jyllännyt jo pari viikkoa. Taudin oireita ovat kuume, vatsakipu ja ripuli. Joillakin on esiintynyt myös ihon ja ihonalaisen kudoksen tulehdustautia kyhmyruusua. Viime viikolla neljätoista potilasta joutui turvautumaan sairaalahoitoon.

Taudin oireet poikkeavat Ristolaisen mukaan virusripulista. Tauti on myös sitkeämpi, sillä oireet voivat kestää parikin viikkoa, kun tavanomainen virusinfektio menee ohi parissa päivässä.

- Tämä tauti pitää pitkään yllä huonoa kuntoa sekä vatsan kipristelyä ja kouristelua, hän kertoo.

Vatsaoireista kärsiviä pyydetään ottamaan yhteyttä kouluterveydenhoitajaan, työterveyshuoltoon tai oman alueen lääkäriin. Lisätietoja saa kello 8-16 myös sairaanhoitajan neuvontapuhelimesta 87183800. Yleiseen käsihygieniaan kannattaa kiinnittää myös huomiota.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme