Mainos
Mainos

Satamat seis kahdeksi tunniksi huomenna

Suomen satamat pysähtyvät huomenna kahdeksi tunniksi vastalauseena EU:n komission esittämälle satamadirektiiville.

SAK:laisten Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton ja Kunta-alan ammattiliiton satamaväen työnseisaus järjestetään aamu- ja iltavuorojen vaihtuessa iltapäivällä.

Työnseisaus on osa Euroopan satamatyöntekijöiden toimintapäivää. Sillä vastustetaan ehdotusta satamapalvelujen markkinoiden vapauttamisesta. AKT:n mukaan esitys mm. uhkaa ahtaajien työpaikkoja, kun varustamot voisivat huolehtia lastien käsittelystä omalla väellään ns. omahuolintana.

Eurooppalaiset kuljetusalan työntekijäjärjestöt ovatkin pitäneet direktiiviä tarpeettomana ja haitallisena. EU:lla on jo kilpailupolitiikkaa koskevat normit, ja ne kattavat myös satamat. Lisäksi satamat käyvät keskenään kovaa kilpaa, muistuttaa sihteeri Juhani Koivunen AKT:stä.

KTV:ssä pelätään, että esitys huonontaisi julkisessa omistuksessa olevien satamien toimintamahdollisuuksia, kun suuret kansainväliset konsernit voisivat rahoittaa tytäryhtiöittensä toimintaa ja hankkia markkinoita vaikka alikatteisella toiminnalla.

Direktiivi koskisi meillä Haminan, Kotkan, Helsingin, Turun, Naantalin, Rauman, Porin, Vaasan ja Kokkolan satamia sekä Ahvenanmaalla Maarianhaminan ja Eckerön satamia. Koivusen tietojen mukaan toimintapäivään osallistutaan ainakin 13 EU-maassa, kussakin omalla tavallaan.

Suomessa mielenilmaus toteutetaan niin, että aamuvuorolaiset lähtevät töistä tuntia tavanomaista aiemmin ja iltavuorolaiset tulevat töihin tuntia myöhemmin. Vuorojen vaihto tapahtuu eri satamissa hieman eri aikoihin. AKT:hen kuuluu noin 3500 ahtaajaa. KTV edustaa noin 630:tä satamien työntekijää.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme