Mainos
Mainos

Satamien lakonuhka siirtyy kahdella viikolla

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton ja työnantajia edustavan Satamaoperaattoreiden neuvotteluja jatketaan seuraavan kerran torstaina. Kuluttajat näkisivät mahdollisen lakon vaikutukset muun muassa ulkomaisten tuoretuotteiden loppumisena kaupan hyllyistä.

Satamia ensi perjantaina uhannut lakko siirtyy kahdella viikolla. Työministeriö päätti lykätä mahdollisen lakon alkamista valtakunnansovittelijan Juhani Saloniuksen esityksestä.

Satamien ahtaajien lakonuhkaa on soviteltu tiiviisti ilman ratkaisevaa edistymistä. SAK:laisen Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton ja työnantajia edustavan Satamaoperaattoreiden neuvotteluja jatketaan seuraavan kerran torstaina.

Jos noin 3000 ahtaajan uusista työehtosopimuksista ei löydy sopua, lakko pysäyttää 29. huhtikuuta kaikki Suomen satamat.

Kiista koskee etenkin tilapäistyövoiman käyttöä. Ahtaajat jäivät tästä syystä myös tulosopimuksen ulkopuolelle. Neuvotteluja on käyty marraskuusta lähtien.

Liitto tekee sopimukset sekä noin 2600 vakinaiselle että noin 400:lle tilapäisessä työsuhteessa olevalle ahtaajalle. AKT vaatii, että ainakin osa jatkuvasti tilapäistöissä olevista työntekijöistä siirretään vakinaisiksi. Vaaditut muutokset koskevat noin 200 ahtaajan työsuhdetta.

Työnantaja haluaa joustavampia työaikamääräyksiä ja uusia työaikamalleja ruuhkahuippujen tasaamiseksi.

Lakko vaikuttaisi nopeasti teollisuuteen

Lakko voisi Elinkeinoelämän keskusliiton laskelmien mukaan aiheuttaa noin sadan miljoonan euron vientitulojen menetykset päivää kohti sekä lähes yhtä suuren loven tuontiin. Se pysäyttäisi myös useiden tehtaiden tuotannon alle viikossa ja vaikuttaisi nopeasti mm. paperiteollisuuden toimintaan.

Kuluttajat näkisivät lakon vaikutukset mm. ulkomaisten tuoretuotteiden loppumisena kaupan hyllyistä. Sopimukset ovat edelleen auki myös paperitehtaissa ja liikennelentäjillä.

Sekä SAK:lainen Paperiliitto että lentäjät ovat julistaneet ylityökiellot neuvotteluja vauhdittaakseen. Mahdollisena on kuitenkin pidetty, että paperitehtaissakin sopimuksiin päästään vasta kun satamien lakonuhkaan on saatu ratkaisu.

Mm. STTK:laisen Toimihenkilöunionin sopimuksen piirin kuuluvien noin 7000 paperiteollisuuden toimihenkilön työehdoista neuvotellaan seuraavan kerran 21. huhtikuuta. Noin 600:aa lentäjää koskevissa neuvotteluissakaan ei lähipäivinä odoteta edistystä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme