Mainos
Mainos

Satamissa pelätään jääkaaosta - tilanne jo kriittinen

Kohta kaksi kuukautta kestänyt kova pakkanen on kangistanut laivojen pääsyn satamiin Perämerellä. Pääsy satamiin on hidasta, kun väylät eivät pysy auki tuntia enempää väylän avaamisesta.

- Se on hankalaa. Satamiin kulkeminen ei tahdo onnistua yhdellä eikä kahdellakaan miehellä. Normaalisti laivojen kiinnitys kestää puolisen tuntia, mutta nyt se venyy moneen tuntiin, kertoo Kokkolan satamavalvoja Peter Nylund.

Ahtojäät ovat jo käytännössä halvaannuttaneet Ruotsin puoleisen rannikon laivaliikenteen, Suomen puolella pelätään merkittäviä ongelmia, kun tuuli seuraavan kerran kääntyy pohjoiseen.

Jäänmurtajia kaivataan lisää

Laivaväyliä avaavat murtajat ja hinaajat painavat töitä täydellä kapasiteetilla. Viime vuonna laivat olivat jumissa päiväkausia, nyt ennakoidaan pahempaa kaaosta. Ruotsin jäänmurtajatkaan eivät omien ongelmiensa vuoksi ennätä avustaa Suomen puolta. Satamissa kaivataankin lisää omaa kalustoa merelle.

- Suomi saisi rakentaa enemmän jäänmurtajia, koska ne eivät ehdi joka satamaan. Sinne (merelle) jää oikeastaan kaikki kiinni. Kaikki alukset tuodaan murtajan perässä satamiin. Ilman murtajia tästä ei tulisi yhtään mitään, Nylund sanoo.

Nylund uskoo, että laivoja ei saada satamiin ollenkaan, mikäli tilanne pahenee.

Marraskuun alussa tulleet pakkaset alkavat hyydyttää laivojen lisäksi jo miehetkin.

- En tiedä, koska tilanne on viimeksi ollut näin paha. Viime talvi oli aika kova. Se antoi hyvän alun, mutta nyt tämä alkoi kyllä liian aikaisin, Nylund harmittelee.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme