Mainos
Mainos

Satanismi menettämässä suosiotaan

Satanismi näyttää olevan hiipumassa nuorison keskuuudessa. Joitakin vuosia sitten julkisuudessa kohistiin paljonkin saatananpalvonnasta ja satanismista, nyt tilanne on kuitenkin Kirkon tutkimuskeskuksen tutkijan Kimmo Ketolan mukaan muuttumassa.

- Satanismi oli 1990-luvun lopulla nuorisokulttuurin trendi, joka oli levinnyt hyvinkin voimakkaasti. Tällä hetkellä se näyttäisi kuitenkin olevan ohi.

Tilalle ei Ketolan mukaan myöskään ole tulossa yksiselitteistä ja selkeää vaihtoehtoa.

- Tietenkin erilaiset uuspakanalliset virtaukset ovat edelleen aika lailla voimissaan nuorten keskuudessa. Mutta ne eivät suinkaan ole ainoita, vaan nuorten kiinnostus hajaantuu aika moneen suuntaan, hän huomauttaa.

Uuspakanallisissa liikkeissä arvellaan olevan vakavammin mukana 500-1000 ihmistä.

Uskonnollisten yhteisöjen määrä lisääntyy

Uskonnollinen moninaisuus on lisääntynyt Suomessa parinkymmenen viime vuoden aikana. Tästä ovat osoituksena ne noin 300 erilaista uskonnollista yhteisöä tai organisaatiota, jotka toimivat tällä haavaa maassamme. Tiedot käyvät ilmi tuoreesta Uskonnot Suomessa -tutkimuksesta.

Suomessa on vara valita

Yhteisöjen lukumäärää ovat kasvattaneet muun muassa maahanmuuttajien mukanaan tuomat uskonnot, itämaiset liikkeet sekä karismaattinen kristillisyys.

Uskonnollisen kentän pirstoutuminen vaikuttaa myös luterilaiseen kansankirkkoon. Ketolan mukaan kirkon sisällä nousee esiin entistä enemmän erilaisia näkemyksiä ja mielipiteitä, minkä takia myös kirkon sisäiset ristiriidat tulevat näkyviin.

Uskonnollisen tarjonnan kasvu ei ole kuitenkaan lisännyt ihmisten uskonnollista sitoutumista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme