Mainos
Mainos

Sateet ja kuivuus uhkaavat nostaa ruuan hintaa

Pohjois-Euroopassa pitkään jatkuneet rankkasateet ja Pohjois-Amerikan kuivuus uhkaavat korottaa viljan ja lihan hintaa.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n vilja-asiamiehen Max Schulmanin mukaan viljojen hinnat ovat olleet nousussa maailman pörsseissä kaksi viime viikkoa.

Hän arvioi hintojen korotuksen näkyvän suomalaiskaupoissa jo syksyllä. Etenkin sianliha, broileri ja kananmunat voivat kallistua.

Suomessa satoa ovat heikentäneet kevään ja kesän poikkeukselliset sateet ja muualla maailmalla puolestaan ennätysmäinen kuivuus, mikä on nostanut viljan hintaa jo kolmanneksella.

Suomalaisviljelijät toivovat poutaa

Hinnan nousu vaikuttaa ensimmäiseksi paljon rehuviljaa käyttäviin karjatiloihin, mikä ProAgrian mukaan heijastuu syksyn aikana myös ruuan kuluttajahintoihin.

MTV3 Uutisten haastatteleman porilaisen Juha Strömbergin kaurasato näyttää vielä toistaiseksi kohtuulliselta.

– Sanotaan, että keskiarvossa ollaan ehkä tällä hetkellä. Huiput on kyllä leikattu pois, sitä on turha odottaa, hän toteaa.

ProAgria Satakunnan yritysneuvojan Pertti Riikosen mukaan tuotanto- ja rehukustannukset saattavat kotieläintaloudessa olla jopa kaksi kolmasosaa.

– Jos siihen tulee näin suuria korotuksia, se on kestämätön tilanne.

Suomessa viljelijät toivovat nyt auringonpaistetta, mutta liikoja ei odoteta.

– Juuri kastelin netistä kuukauden sääennustetta ja varsin pilvistä ja sateista oli. Voi hyvinkin tulla myöhäiset ja vaikeat korjuuolosuhteet, Juha Strömberg sanoo.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme