Mainos
Mainos

Sateet nostaneet jokien ja järvien pintoja

Viime päivien sateet ovat nostaneet monin paikoin järvien pintoja ja jokien virtaamia.

Varsinais-Suomessa Yläneenjoen virtaama on noussut jo keskimääräistä kevättulvaa suuremmaksi. Lähipäiviksi ennustetut uudet sateet nostavat edelleen vedenkorkeuksia.

Myös Kokemäenjoen vesistössä rankkasateet ovat nostaneet vedenpintaa ja Kokemäenjoen sivu-uomissa virtaamat ovat erittäin suuria. Alueella on satanut vajaassa viikossa 50 millimetriä.

Seuraavalle kymmenen päivän jaksolle ennustetaan yhtä suurta sademäärää, sanoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Tulvilta vältytty toistaiseksi

Varsinaisilta tulvilta on toistaiseksi vältytty, joskin paikallisia taajamatulvia on koettu ainakin Jyväskylässä ja Kokemäenjoella. Siellä rankkasateet tulvivat rakennuksiin ja katkoivat eilen teitä.

Sen sijaan Pohjanmaan valtajoet Kyrönjoki ja Lapuanjoki ovat pysyneet kovista sateista huolimatta uomissaan. Lapissa tämän viikon sateet ovat jääneet odotettua vähäisemmiksi, eivätkä jokien virtaamat siellä luultavasti nouse niin paljon kuin vielä viime viikolla ennustettiin, huomauttaa Vehviläinen.

Saimaa on noin 30 senttiä ja Päijänne vajaat 20 senttiä ylempänä kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta. Ennusteen mukaan Saimaan pinta jatkaa hidasta laskuaan, kun taas Päijänteen pinnan aleneminen on toistaiseksi pysähtynyt.

Järvivedet kylmiä

Sisävesien lämpötilat kääntyivät laskuun elokuun alkupäivinä.

Järvivedet ovat koko maassa noin 2-4 astetta ajankohdan keskiarvoa viileämpiä. Perjantaina 8. elokuuta järvivesien lämpötila oli maan etelä- ja keskiosissa 15-19 astetta ja Lapissa 10-15 astetta.

Pintavesien lämpötilat pysyttelevät lähipäivinä lähellä nykyisiä lukemia, ennustetaan Suomen ympäristökeskuksesta. Ensi viikon lopulla sään mahdollisesti lämmetessä myös järvien lämpötilat saattavat vielä hetkellisesti hieman nousta.

Järvivesien lämpötilat pysyttelivät koko kesän ajankohdan keskiarvon tuntumassa tai sen alapuolella. Korkeimmat lukemat mitattiin heinäkuun loppupuolella Tuusulanjärvellä ja Päijänteellä Sysmässä, missä veden lämpötila oli 21,6 astetta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme