Mainos
Mainos

Sateet pelastivat sienisadon - tatit nousivat

Viime viikon sateet pelastivat sienisadon. Ensimmäiset tatit ovat ilmaantuneet ja metsistä löytyy myös rouskuja, kantarelleja ja orakkaita. Metsäntutkimuslaitoksen mukaan sienisadosta voi vielä tulla hyväkin, jos syksy jatkuu pitkään.

– Nyt kannattaa suunnata kuusimetsiin keräämään herkkutatteja ja haaparouskuja, neuvoo Metlan vanhempi tutkija Kauko Salo.

– Sienisatoa on vaikea ennustaa kauemmas kuin kahden viikon päähän. Alueelliset erot voivat olla isojakin. Nyt kuitenkin näyttää hyvältä, kun viime viikon sateet kastelivat metsät kunnolla, sanoo Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon suojelusuunnittelija Tea von Bonsdorff.

Syötävistä sienistä kerätään vuosittain talteen vain 1-2 prosenttia. Asiantuntija toivookin, että suomalaiset opettelisivat tuntemaan useampia sienilajeja.

– Ehkä isompina ryhminä tatit ja rouskut, koska niissä on selkeät hyvät tuntomerkit eikä niissä ole meillä myrkyllisiä sieniä ollenkaan meillä, vinkkaa Tea von Bonsdorff.

Esimerkiksi kultarousku ja sikurirousku ovat hyviä ruokasieniä, joita ei tarvitse edes ryöpätä ennen käyttöä.

– Sikurirousku on yksi suosikeistani. Se on voimakasarominen, vaikka on pienikokoinen sieni, kehuu von Bonsdorff.

Punikkitatit jäävät monelta poimimatta, vaikka ne ovat erinomaisia ruokasieniä hyvin kypsennettyinä.

Asiantuntija neuvoo opettelemaan pari uutta sienilajia syksyssä.

– Pelkästään kirjoista ei kannata opetella vaan lähteä metsään jonkun sienet tuntevan sukulaisen tai tuttavan kanssa.

Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa voi ensi viikonloppuna lisätä sienitietouttaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme