Mainos
Mainos

Säteilyturvakeskus nuhteli TVO:ta turvallisuuskulttuurista

Ydinvoimalatyömaan tärkeimmät hitsaukset saivat puhtaat paperit.

Säteilyturvakeskus moittii Teollisuuden Voiman TVO:n Olkiluodon ydinvoimalatyömaan turvallisuuskulttuuria. Työmaan kohutut hitsaustyöt täyttävät kuitenkin laatuvaatimukset.

-Turvallisuuskulttuurissa on kehittämisen varaa, mutta esille ei tullut rakentamisen laatuun vaikuttavia seikkoja, korosti Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Jukka Laaksonen tämän päiväisessä tiedotustilaisuudessa.

Arvio perustuu Säteilyturvakeskuksen tällä viikolla tekemään työmaan ylimääräiseen tarkastukseen. Viranomaiset haastattelivat alkuviikolla Olkiluodossa 35:tä-40:tä työntekijää.

Tarkastusta edelsi viikkojen kohu työmaan ongelmista. Muiden muassa ympäristöjärjestö Greenpeace ja Ylen Ajankohtainen kakkonen -ohjelma syyttivät työmaata laatuongelmista ja salailukulttuurista.

Pääjohtaja Laaksosen mielestä kohussa on paljolti ollut kyse työmaan yksittäisten työntekijöiden väärinymmärryksistä ja median yksinkertaistuksista.

-Betoniraudoitusten hitseissä ei ole syytä epäillä väitettyjä puutteita. Turvallisuusmerkitykseltään vähäisempien hitsaustöiden ohjaus ei kaikilta osin vastaa Säteilyturvakeskuksen odotuksia, Laaksonen eritteli.

Kymmenen vaatimusta

Säteilyturvakeskus vaatii TVO:ta ja rakentajayhtiö Bouyguesia kiinnittämän nykyistä enemmän huomiota vähäpätöistenkin hitsausten ohjeistamiseen ja valvontaan. Kaikkiaan viranomainen listasi työmaalle kymmenen vaatimusta turvallisuuskulttuurin kehittämisestä.

-Jos olisimme sitä mieltä, että työmaan turvallisuuskulttuuri olisi huonolla tolalla, toiminta täytyisi keskeyttää heti. Meillä on ollut kehittämisvaatimuksia on ollut aiemminkin, ja tätä työtä jatketaan, kuvaili keskuksen tarkastaja Nina Koivula.

TVO:n tulee esimerkiksi varmistaa, että työmaan työntekijät tuntevat keinot laatupuutteiden esiintuomiseksi. Vaikka yritykset asettavat työntekijöilleen salassapitovelvoitteita, niillä ei voida rajata laatuongelmien raportoimista työmaalla.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme