Mainos

Säteilyturvakeskus vakuuttaa: Marjoja voi syödä Talvivaaran uraaniluvan jälkeenkin

Säteilyturvakeskus on tyytyväinen kaivosyhtiö Talvivaaran saamaan uraanin talteenottolupaan. Sen mukaan uraanin hyötykäyttö olisi hyvä asia niin säteilyturvan kuin suomalaisten ydinvoimaloiden kannalta.

Valtioneuvosto myönsi eilen Talvivaaralle luvan uraanin talteenottoon.

Uraania syntyy Talvivaaran Sotkamon kaivoksilla sivutuotteena. Luonnonuraania on suunniteltu kerättävän 350-500 tonnia. Yksi voimalaitos Suomessa käyttää vuodessa noin 150 tonnia luonnonuraania.

– Globaaleilla markkinoilla tämä on tietysti hyvin pientä. Kansallisesti kuitenkin sieltä saisi luonnonuraania parin-kolmen voimalan tarpeisiin, arvelee Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Tero Varjoranta.

– Uraania siellä joka tapauksessa tulee olemaan, joten se, että uraani viedään ja hyötykäytetään, on säteilyturvallisuuden kannalta hyvä päätös.

Hän ei myöskään usko, että suhteessa pieni uraanin määrä Sotkamossa houkuttelisi varta vasten uraanikaivostoimintaan.

– Talvivaaran kallioperä ei poikkea muusta Suomesta juurikaan, joten se ei houkuta perustamaan uraaniin perustuvaa kaivosta. Kyllä nämä suunnitelmat liittyvät sivutuoteasiaan.

"Aineita ei joudu sieniin ja marjoihin"

Talvivaaran kaivos on ollut otsikoissa erilaisten kohujen takia. Kaivosta on muun muassa syytetty päästöistä, jotka ovat pilanneet lähialueiden vesistöjä. Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja muistuttaa, että valvonta uraaniasioissa on aivan erilaista kuin muissa ympäristökysymyksissä - paljon tiukempaa.

– Paikan päällä tulee olemaan jatkuva valvonta. Ennen mahdollisen toiminnan aloittamista teemme siellä tarkastuksia ja katsastamme järjestelyt. Katsomme jatkuvasti, ettei radioaktiivisia aineita joudu maaperään, vesistöön, ilmaan tai sieniin ja marjoihin, vakuuttaa Varjoranta.

– Olemme tehneet alueella perustilan kartoittamista jo pari vuotta, jotta meillä on hyvin selkeä käsitys siitä, mikä on ympäristön perustila ennen uraanin talteenottoa. Valvonta on siis hyvin tiukkaa.

Varjorannan mukaan Talvivaaran kaivoksilla uraanin määrä kivessä on lisäksi niin pieni, että se ei muodosta säteilysuojelullista ongelmaa.

– Uraani on erittäin yleinen aine maan kuoressa, sitä löytyy kaikkialta, missä on kalliota.

Seuraavaksi asia menee muun muassa ympäristöviranomaisten käsittelyyn.

Katso Säteilyturvakeskuksen pääjohtajan Tero Varjorannan haastattelu: (Huomenta Suomi 2.3.2012)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot