Mainos
Mainos

Säteilytyksestä merkintä elintarvikkeisiin

Jos elintarvikkeita on maustettu säteilytetyillä mausteilla, täytyy tästä mainita pakkausmerkinnöissä maaliskuusta alkaen. Ainoat Suomessa sallitut säteilyttämällä käsitellyt elintarvikkeet ovat kuivatut mausteyrtit, mausteet ja maustekasvit, kirjoitetaan Säteilyturvakeskuksen Alara-lehden uusimmassa numerossa.

Säteilytysmainintaa vaativassa asetuksessa korostetaan, ettei säteilytyksen käyttäminen säilöntämenetelmänä saa korvata muita elintarvikkeiden hygieenisyyttä parantavia käsittelyjä eikä asianmukaisia valmistus- ja viljelytapoja. Säteilytys ei lehden mukaan tee elintarvikkeista radioaktiivisia.

Suomessa ei ole yhtään elintarvikkeita säteilyttävää laitosta. Säteilytettyjen elintarvikkeiden valvontaa johtaa ja ohjaa Suomessa Elintarvikevirasto. Euroopan unionin maissa säteilytystä koskeva lainsäädäntö on kirjavaa. Koska EU:ssa ei ole yhteisölainsäädäntöä muiden kuin kuivattujen mausteiden säteilyttämisestä, ei Suomen tarvitse hyväksyä muita säteilytettyjä elintarvikkeita.

-Koska monet kuluttajat tuntevat epäilyä säteilytettyjä elintarvikkeita kohtaan, voi uuden lainsäädännön seurauksena myös säteilytettyjen mausteiden käyttö vähetä tai loppua Suomessa kokonaan, puntaroidaan Alara-lehdessä.

(STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot