Mainos
Mainos

Säteilyviranomaiset: Solariumin käyttöä tulisi välttää

Solariumin käyttöä rusketuksen hankkimiseen pitäisi ihosyöpäriskin vuoksi välttää, suosittelevat pohjoismaiset säteilyturvallisuusviranomaiset yhteisessä kannanotossaan.

Solariumin käyttö saattaa lisätä ihosyöpäriskiä. Erityisesti nuorten tulisi pidättäytyä solariumin käytöstä täysin. Suomen Säteilyturvakeskus (STUK) ja Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin säteilyturvallisuus- ja terveysviranomaiset toteavat, että solariumin käyttö lisää erilaisten ihosyöpien riskiä. Näistä vakavin on melanooma.

Ihosyövät ovat viime vuosina yleistyneet useimmissa Pohjoismaissa. Liiallinen auringonotto on edelleenkin suurin syy ihosyövän syntyyn. Viranomaisten mukaan solariumin käyttöä rusketuksen hankkimiseen tai muuhun lääketieteellisesti perustelemattomaan tarkoitukseen pitäisi välttää.

Erityisen tärkeää olisi, että alle 18-vuotiaat ja herkkäihoiset eivät käyttäisi solariumia lainkaan. Solariumlaitteiden lähettämän ultraviolettisäteilyn teho ei saisi olla suurempi kuin auringon. Solariumista saatava annos tulisi pitää niin pienenä kuin mahdollista ja vuositasolla ainakin selvästi pienempänä kuin mitä auringosta saadaan.

Solariumlaitteita ei viranomaisten suosituksen mukaan saisi käyttää myöskään valvomatta. Niiden kanssa työskentelevän henkilökunnan pitäisi tuntea ultraviolettisäteilyä riittävästi, jotta he pystyvät neuvomaan asiakkaitaan välttämään laitteen käyttöön liittyviä säteilyriskejä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme