Mainos
Mainos

Satoja äänioikeusilmoituksia roskiksessa

Helsingin Hakaniemessä on löytynyt satoja ilmoituksia äänioikeudesta jotka olivat olleet roskiksessa. Kotiin postitetuissa ilmoituksissa oli äänestäjän nimi ja osoite.

Helsingin keskusvaalilautakunnan sihteerin Timo Lindenin mukaan lipukkeet ovat mitä ilmeisimmin peräisin Hakaniemen postista. Lindenillä ei kuitenkaan ole asiasta tarkempaa tietoa, sillä hän en ole vielä saanut postista tietoa.

Hakaniemen posti on toiminut ennakkoäänestyspaikkana.

- Onko tässä vaalivilpin mahdollisuutta?

- Ei ole. Nämä ovat ilmoituskortteja, joka ei ole välttämätön äänestettäessä. Kun ennakkoäänestetään, on käytetty tämmöistä lähetekirjelomaketta ja nämä on tavallaan ollut tarpeettomia, mutta ei ne kuitenkaan kuulu tuohon paikkaan, josta ne on löytynyt.

- Eli aina siis pitää olla henkilöllisyystodistus mukana, näillä pelkästään ei pidä äänestää?

- Kyllä.

- Mitä näille korteille yleensä tehdään?

- Näissä vaaleissa on tullut oikeusministeriöstä ohje, että käytetään lähetekirjelomaketta sen takia, että tiedot printtautuu siihen selkeämmin. Tavallaan ne ilmoituskortit ovat ollut tarpeettomia, mutta tarkoitus on hävittää ne ja meidän omissa ennakkoäänestyspaikoissa ne toimitetaan Helsingin keskusvaalilautakuntaan ja me hävitetään ne.

- Onko kyseessä postin virhe?

- On niiden tietojen mukaan, jotka minulla on.

Ennakkoäänestyksessä voidaan käyttää väestörekisterin lähettämää ilmoituskorttia tai sitten printataan erillinen lähetekirje. Oikeusministeriö suosittelee käyttämään lähetekirjettä, koska ilmoituskortissa on mahdollista, että ylhäällä olevan viivakoodin alle jää numeroita. Tarkoitus on, että tarpeettomat ilmoituskortit kerätään pois tai äänestäjä voi pitää sen itselläänkin. Jos ne kerätään pois, ne täytyy asianmukaisesti hävittää.

Ilmoituskortilla ei ole mahdollista äänestää, vaan pitää olla henkilöllisyystodistus. Ja silloin kun käydään ennakkoäänestämässä, äänestystapahtuma rekisteröidään. Kyseisenä henkilönä ei voi siis toista kertaa äänestää.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme