Mainos
Mainos

Satoja jäämässä ulos koulujen iltapäivätoiminnasta – pärjääkö tokaluokkalainen yksin?

Noin 800 kakkosluokkalaista on näillä näkymin jäämässä ensi syksynä ilman paikkaa koulun iltapäivätoiminnassa. Pahin tilanne on Helsingissä, jossa on 600 lasta on jäämässä ilman paikkaa.

Vanhempien kertomaa:

– Lapsi pyysi koko toisen luokan syksyn, että saisi mennä koulusta suoraan kotiin. Joulun jälkeen annoin periksi.

– Tokaluokkalaisen koulupäivä vie lapsen sosiaalisia voimia siinä määrin, että kerhotoimintamuotoinen ison lapsikatraan yhdessäolo koulupäivän jälkeen voi olla raskastakin.

– Kuopus ei mahtunut iltapäiväkerhoon enää tokalla luokalla. Huoli 8-vuotiaan pärjäämisestä oli valtava. Onko hän päässyt turvallisesti kotiin? Roikkuuko koko ajan netissä? Lisähuolta aiheutti lapsen koulukiusaaminen – hän oli monena iltapäivänä yksin ja erittäin yksinäinen. 

– Lapset eivät olleet ekaluokallakaan koulun iltapäivätoiminnassa, vaan olivat kaupungin puistotoiminnassa. Siellä lapsia ei tosin valvottu yhtä tiukasti kuin koulussa, mutta saivat leikkiä, tehdä läksyjä ja saivat välipalan, eli homma toimi.

Opetushallituksen erityisasiantuntija Riitta Rajala kertoo, että tilanne ei ole kuitenkaan uusi, sillä jo päättyneellä lukukaudella jopa ekaluokkalaiset jäivät ilman koulun iltapäiväpaikkaa. 

– Erityisesti näin on käynyt Savon pikkukunnissa. Ykkösluokkalainen saattaa täyttää 7 vasta joulukuussa, eli nämä ovat aivan liian pieniä pärjäämään yksin, sanoo Rajala.

Lain mukaan kukin kunta järjestää iltapäivätoimintaa 1.-2.-luokkalaisille resurssiensa mukaan, pakko ei siis ole. Koulun iltapäivätoiminta on maksullista. Maksu on 20-140 euroa per kuukausi kunnasta riippuen. Vaikka vanhemmat maksavat palvelusta, ei paikkoja silti riitä. 

– Raha ei vaan riitä. Valtion pitäisi laittaa 10-20 miljoonaa lisää rahaa, niin kaikki kakkosluokkalaisetkin pääsisivät mukaan, sanoo Rajala.

Rajala on pöyristynyt siitä, että budjeteista ei löydy rahaa turvamaan pienimpien iltapäiviä.

– Ykkös- ja kakkosluokkalaiset ovat vielä niin pieniä, että kaikille heille pitäisi järjestää kouluissa iltapäivätoimintaa. Etteivät lapset roiku kaduilla ja kauppakeskuksissa, kun ei ole mitään tekemistä koulun jälkeen.

– Vanhemmatkin pitävät parhaimpana, että iltapäivätoiminta on koulun yhteydessä, eli lähellä. Useimmissa kaupungeissa on myös leikkipuistoja, joissa on valvojia ja jonne lapset voivat mennä koulun jälkeen. Mutta nämä puistot voivat olla kaukanakin koulusta, ja lapset saattavat joutua ylittämään vilkkaita autoteitä. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme