Mainos
Mainos

Satoja suomalaispasseja vuosittain hämärämiehille

Useita satoja suomalaispasseja joutuu vuosittain vääriin käsiin. Suuri osa hävinneistä passeista hukkuu vahingossa, mutta taustalla on myös rikollista toimintaa. Varastettujen passien avulla ammattirikolliset voivat muun muassa matkustaa maihin, joihin eivät muuten pääsisi.

Suomalaispassi on erittäin haluttu asiakirja varsinkin ulkomaalaisten rikollisten keskuudessa. Viisumia ei tarvita moneenkaan Euroopan maahan, ja passintarkastukset EU-rajoilla ovat useimmiten pintapuolisia.

Viime vuonna niitä ilmoitettiin kadonneeksi yksistään Tallinnan-laivoilla noin tuhat. Osa on hävinnyt vahingossa, mutta suuri osa on myös varastettu.

Hävinneistä passeistakin päätynee moni rikollisiin käsiin, koska suomalaispassista saa melko mukavan tilin myydessään sen hämärämiehelle.

Uuden passin saa käytännössä automaattisesti ilmoitettuaan vanhan hävinneeksi, joten moraaliltaan väljille kansalaisille on melko vaivatonta vaikkapa suoraan myydä passinsa rikollisille aineksille.

Kadonneiksi ilmoitettujen passien kokonaismäärä onkin mahtavat kolmisenkymmentä tuhatta.
(MTV3/Timo Nurmi)


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme