Mainos
Mainos

Satoja turvapaikanhakijoita katoaa vastaanottokeskuksista

Suomessa on satoja turvapaikanhakijoita, jotka ovat odotettavissa olevan kielteisen turvapaikkapäätöksen vuoksi kadonneet maan alle.

Esimerkiksi Kemin vastaanottokeskus on toiminut vasta puoli vuotta, mutta jo tähän mennessä sieltä on kadonnut yli kaksikymmentä turvapaikanhakijaa.

Poliisin mukaan kaava on aina sama. Suomeen tullaan Haaparannan tullin kautta, jossa ei ole minkäänlaista passintarkastusta. Poliisin mukaan etsintäkuulutuksetkaan eivät välttämättä auta kadonneiden löytymisessä.

- Laajempaa etsintäoperaatiota on käytännössä mahdoton tehdä, joten henkilöt jäävät kiinni jos joutuvat tekemisiin poliisin kanssa, kertoo Peräpohjolan poliisilaitoksen rikoskomisario Hannu Turunen.

Jos poliisin tutkimukset osoittavat, että maahantulija on hakenut aikaisemmin turvapaikkaa jostakin muusta Shengen-maasta, edessä on pikakäännyttäminen. Tällä hetkellä käännyttämispäätös vie kuitenkin kuukausia

SPR:n Kemin vastaanottokeskuksen sosiaalityöntekijä Sirpa Tervahaudan mukaan käännytysprosessin nopeuttaminen saattaisi vähentää maan alle kadonneiden turvapaikanhakijoiden määrää.

- Silloin kun on odotettavissa että tulee käännytys sinne ensimmäiseen maahan, josta on turvapaikkaa ihminen hakenut, niin sen prosessin nopeutuminen helpottaisi mahdollisesti tilannetta.

Katso Ari Kettusen raportti Kemistä (Seitsemän uutiset 21.7.2009)

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme