Mainos
Mainos

Sauli Niinistö pohtii eduskuntavaaliehdokkuutta

Niinistön mukaan hänen toukokuista lehtihaastatteluaan on tulkittu täysin väärin.

Euroopan investointipankin varapääjohtaja Sauli Niinistö torjuu ehdottomasti spekulaatiot siitä, että hän olisi käytettävissä kokoomuksen pääministeriehdokkaaksi. Hän kertoo pohtivansa kuitenkin ehdokkuutta ensi kevään eduskuntavaaleissa.

- Se on kysymys, jota tässä joutuu nyt miettimään, Niinistö myöntää.

Niinistön mukaan asia on vielä puhtaasti harkintavaiheessa. Hän ei suostu vielä luonnehtimaan ehdokkuuttaan edes todennäköiseksi, vaan kyse on "täysin sitoutumattomasta miettimisestä."

- Omassa päässä pyörittelen ja kuuntelen ihmisten juttuja, toteaa Niinistö.

Niinistö ei vielä ottanut kantaa siihen, milloin hänen ratkaisunsa kypsyy. Takaraja on hänen mukaansa päivämäärä, jolloin ehdokaslistat pitää jättää.

Niinistön mukaan hänen toukokuista lehtihaastatteluaan on tulkittu täysin väärin. Hänen kantansa pääministeriehdokkuuteen ei ole millään tapaa muuttunut sitten presidentinvaalien, vaan se on yksiselitteisen kielteinen. Puolueen puheenjohtaja on pääministeriehdokas, hän korostaa.

Niinistön pääministeriehdokkuushuhut lähtivät liikkeelle Iltalehden haastattelusta, jossa Niinistön sanottiin "suhtautuvan nihkeästi" ehdokkuuteen. Tämä tulkittiin jonkinlaisen oven jättämiseksi auki. Niinistön mukaan ilmaisu ei ollut hänen omansa, vaan toimittajan.

Äänikuninkaan paikka tarjolla

Niinistö oli ehdolla viimeksi eduskuntavaaleissa vuonna 1999 Helsingistä. Silloinen valtiovarainministeri oli koko maan ylivoimainen äänikuningas yli 30 000 äänellään.

Menneen talven presidentinvaalissa 1,5 miljoonaa ääntä kerännyt Niinistö olisi Helsingissä kovimman mahdollisen luokan ääniharava ehdolle asettuessaan. Hän kiistää kuitenkin sopineensa asiasta mitään kokoomuksen Helsingin piirin kanssa.

Niinistö ei suostu spekuloimaan lainkaan mahdollista paluutaan ministeriksi, jos kokoomus yltäisi hallitukseen. Meneillään oleva harkinta koskee hänen mukaansa vain eduskuntavaaleissa ehdolle asettumista. Niinistön toimikausi Luxemburgissa Euroopan investointipankissa päättyy pian vaalien jälkeen syksyllä 2007.

Niinistö ei osallistu Joensuussa tänään alkaneeseen kokoomuksen puoluekokoukseen työkiireidensä vuoksi. Hän halusi selventää suunnitelmiaan viime päivinä yltyneiden spekulaatioiden vuoksi. Niinistön pääministeriehdokkuutta pyöritteli viimeksi eilen näyttävästi keskustan Oulun puoluekokouksessa puolueen varapuheenjohtaja Antti Rantakangas.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme