Mainos
Mainos

Sauli Niinistö presidenttiehdokkaaksi

Tiedotustilaisuudessaan Niinistö sanoi olevansa kisassa innostuneesti mukana ja lähtevänsä siihen voittaakseen.

Euroopan investointipankin varapääjohtaja Sauli Niinistö on ilmoittanut asettuvansa kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi. Asiasta kertoi kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen puoluehallituksen kokouksessa.

Kataisen mukaan puolue järjestää esivaalit, jos Niinistön rinnalle ilmoittautuu muita kokoomuksen ehdokkaita.

56-vuotias Sauli Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessaan olevansa kisassa innostuneesti mukana ja lähtevänsä siihen voittaakseen. Hän katsoi, että presidentin on oltava ajassa elävä mielipidejohtaja. Omaksi johtoajatuksekseen hän nosti suomalaisen elämänmuodon puolustamisen, jotta se säilyisi vahvana myös tulevaisuudessa.

Niinistö on pitkäaikainen kansanedustaja, entinen kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri. Edellisellä kerralla hän kieltäytyi puolueensa presidenttiehdokkuudesta. Niinistö perusteli nyt silloista kieltäytymistään sillä, että halusi keskittyä mm. perhe-elämäänsä ja silloiseen työhönsä.

Pääministeri tyytyväinen

Pääministeri Matti Vanhanen toivotaa varapääjohtaja Sauli Niinistön tervetulleeksi presidentinvaalikampanajaan. Niinistön mukaantulo kokoomuksen presidentinvaaliehdokkaaksi ei vaikuttanut olevan Vanhaselle mikään yllätys. Vanhanen sanoo, että Niinistön ehdokkuus sopii hyvin kuvioon.

Vanhanen luonnehti, että suomalaiset tuntevat hyvin Niinistön, hän on kokenut henkilö ja täyttää varmasti sekä ehdokkuuden että presidenttiyden mitat.

Pääministeri Vanhanen toisti näkemyksensä porvaripuolueiden yhteistyöstä presidentinvaalissa. Hän on suositellut sitä, että pyrittäisiin asettumaan toisen porvaripuolueen ehdokkaan kannalle, jos toinen putoaa ensimmäisellä kierroksella.

Suomen uusi presidentti seuraavalle kuusivuotiskaudelle valitaan ensi vuonna.

Vanhanen torjuu Niinistön kritiikin

Vanhanen tyrmää yksiselitteisesti Niinistön esittämän kritiikin hallituksen EU-politiikasta. Vanhanen korosti tänään politiikan toimittajien lounastilaisuudessa, että mihinkään blokkien rakentamiseen ei tule mennä eikä Niinistön näkemys sovi tähän tilanteeseen.

- Pienten maiden blokki-idea on minusta kuolleena syntynyt, hän tiivisti.

Niinistö esitti taannoin, että Suomella olisi ollut mahdollisuudet pienten maiden johtoon Euroopan unionissa. Vanhasen mielestä tämä näkemys on juuri päinvastainen, mitä kokoomus on sekä hallituksessa että aivan viime päiviin asti korostanut. Sen mukaisesti Suomen pitäisi olla EU:n ytimessä.

- Ydin ei muodostu pienten valtioiden blokista, ydin ei muodostu väestöllisestä vähemmistöstä, enkä näe mitä erityistä kansallista intressiä Suomella olisi pyrkiä unionissa muodostamaan blokkia, joka lähtökohtaisesti edustaa vähemmistöä, hän korosti.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 31.03.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme