Mainos
Mainos

Saunasta vauhtia juhannuslempeen

Juhlien aattopäivien saunalla on tärkeä merkitys suomalaisessa perinteessä. Myös ennen tärkeitä töitä ja niiden päätteeksi on kylvetty. Saunassa käynnin jälkeen alkoi juhla.

Kylpy puhdisti ruumiin ja sielun ja loi juhlatunnelman. Kylpemiseen liittyi miltei hartautta. Juhlien aattoina sauna lämmitettiin useita tunteja aikaisemmin kuin tavallisesti, ja jokainen paikalle sattunut oli tervetullut kylpemään. Juhannus on kesän tärkein merkkipäivä. Perinteisesti juhannussauna pestään erityisen puhtaaksi ja koristellaan pihlajan- tai koivunoksilla. Myös ensimmäiset uudet vastat taitellaan.

Juhannuksen on uskottu olevan eroottisen magiikan aikaa ja sovelias nuorten lemmennostatuskylvetykselle. Tähän tarkoitukseen on käytetty eri puiden oksista tehtyä lempi- tai taikavastaa. Vesi on noudettu lähteestä ja väkevöitetty esimerkiksi vihkisormuksella.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme