Mainos
Mainos

Sauri: Mielenterveyshoito retuperällä

Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtajan mukaan mielenterveyspotilaat eivät saa tarvitsemaansa hoitoa. Pekka Sauri muistuttaa, että myös potilaiden fyysiset oireet tulisi tutkia.

Mielenterveyspotilaiden hoito on pahasti retuperällä, katsoo Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtaja Pekka Sauri. Valtaosa mielenterveyspotilaista saadaan pois jonoista tarjoamalla kuuden kuukauden sisään lyhyt vastaanottoaika, vaikka todellinen hoito jää puuttumaan.

Saurin mukaan usein potilaat lähetetään kotiin pelkän lääkereseptin kanssa, ja seuraava hoitotapaaminen saattaa olla viikkojen tai jopa kuukausien kuluttua. Jotkut mielenterveyspotilaat ovat joutuneet jonottamaan varsinaista hoitoa toista vuotta.

Saurin mielestä mielenterveyspotilaiden on toisinaan vaikea päästä tutkimuksiin fyysisten oireidensa takia, koska vaivat leimataan luulotaudiksi, huomion hakemiseksi, psykosomaattisiksi tai lääkkeiden sivuvaikutuksista johtuviksi. Tutkimusten ja hoidon viipyminen aiheuttaa paljon tarpeetonta kärsimystä ja joskus myös ennenaikaisen kuoleman.

- Psykiatrinen diagnoosi ei saa olla syy tai tekosyy jättää fyysiset oireet tutkimatta ja hoitamatta. Kaikkiin fyysisiin oireisiin tulee aina suhtautua vakavasti. Jotkut psyykkiset sairaudet ja lääkkeet lisäävät fyysisten sairauksien riskiä ja siksi tutkimukset ovat erityisen tarpeellisia juuri mielenterveyspotilaille, Sauri sanoo.

Sauri puhui Vammaisjärjestöjen tilaisuudessa Kirkkonummella tänään.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme