Mainos
Mainos

Sauri pettyi: Asekielto estäisi tehokkaimmin joukkosurmia

Kauhajoki-työryhmän puheenjohtaja Pekka Sauri on pettynyt, ettei puoliautomaattiaseiden täyskielto toteudu Suomessa.

Kauhajoen koulusurman tutkintalautakunta esitti mietinnössään helmikuussa, että kaikki puoliautomaattiaseet on kiellettävä. Sisäministeri Anne Holmlund (kok) ei kuitenkaan ole viemässä työryhmän vaatimaa täyskieltoa eteenpäin.

- Tietysti olen pettynyt, koska puoliautomaattiaseiden kieltäminen on lautakunnan mielestä selkeästi tehokkain keino ehkäistä koulusurmien kaltaisia tragedioita, Sauri sanoo MTV:n uutisten haastattelussa.

- Minulla on sellainen käsitys, että näin suurta uhrimäärää ei olisi saatu aikaan ilman puoliautomaattiaseiden käyttöä – ei Jokelassa eikä Kauhajoella. Tällaisten tapahtumien todennäköisyys varmasti vähenisi, jos sellaisia aseita ei olisi käytettävissä.

Puoliautomaattiaseita käyttävät muun muassa aseharrastajat, jotka ovatkin vastustaneet jyrkästi täyskieltoa. Saurin mielestä aseharrastustoiminnan muutokset olisivat kuitenkin pieni hinta siitä, että täyskielto saattaisi pelastaa ihmishenkiä.

- Sitä voi itse kukin miettiä, kumpi painaa enemmän, jos vaakakuppeihin asetetaan koulusurmien kaltaiset tragediat ja joidenkin urheiluammunnan muotojen muuttaminen.

Holmlund: Koulusurmat ovat laaja-alainen ilmiö

Sisäministeri Anne Holmlund puolustaa ratkaisuaan siitä, ettei aio ajaa puoliautomaattiaseiden kieltämistä. Holmlundin mukaan koulusurmien kaltaisia tapahtumia ei estetä pelkällä täyskiellolla.

- Meidän pitää ymmärtää koulusurmat aika laaja-alaisena ilmiönä, valitettavasti. Se vaatii useita toimenpiteitä, joista yksi on lainsäädännön kiristäminen. Tarvitsemme kuitenkin myös muita toimia, kuten mielenterveyspalveluiden ja koulujen turvallisuuden tehostamista, jotta voimme ennaltaehkäistä tällaisia järkyttäviä tekoja, Holmlund sanoo.

- En näe sitä kuitenkaan oikeana tapana, että tällaisten järkyttävien surmien jälkeen kerättäisiin aivan kaikki aseet pois. Sen sijaan meidän pitää löytää järkeviä ratkaisuja, jotka myös vaikuttavat mahdollisimman tehokkaasti.

Holmlundin kannasta kertoi ensimmäisen Ylen uutiset.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme