Mainos
Mainos

Sauri: Vanhusten hoito liian lääkekeskeistä

Lääkityksen lisääminen on halvempaa kuin henkilökunnan palkkaaminen.

Suomen hoitokäytännöt vanhustenhoidossa ovat Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtajan Pekka Saurin mielestä liian lääkekeskeisiä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan Suomessa 40 prosentille laitosvanhuksista annetaan psykoosilääkitystä, kun muualla Euroopassa vastaava luku on 15-20 prosenttia.

Geriatrian erikoislääkärit ovat Saurin mukaan puhuneet paljon liiallisen lääkityksen haitoista. Psyykenlääkkeet ja kipulääkkeet heikentävät toimintakykyä, ja niillä on usein haittavaikutuksia, kuten väsymystä, ruokahaluttomuutta, pahoinvointia ja sekavuutta. Jotkut lääkkeet heikentävät tasapainoaistia ja aiheuttavat kaatumisvaaran.

Muutamien psykoosilääkkeiden on todettu lisäävän vanhoilla ihmisillä aivoverenkiertohäiriöiden riskiä. Tiettyjen kipu- ja mielialalääkkeiden yhteiskäyttö on johtanut jopa myrkytyskuolemiin.

Mielenterveyden keskusliitossa pelätään, että potilaiden ylilääkitseminen vain pahenee väestön vanhetessa, sillä lääkityksen lisääminen on halvempaa kuin henkilökunnan lisääminen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot