Mainos
Mainos

Savon kielen sanakirja julkistettiin

Uusi savon kielen sanakirja kertoo 2300 hakusanan avulla, mitä savolaiset sanat ja ilmaisut oikein tarkoittavat.

Kotiseutuneuvos Unto Eskelisen laatima sanakirja Tavvoo savvoo julkistettiin Kuopiossa tänään. WSOY:n kustannuspäällikkö Kalevi Koukkusen mukaan Suomessa on noussut EU:hun liittymisen myötä todellinen murrebuumi, kun 1960- ja 70-luvuilla murteita vielä väheksyttiin. Yhtiö tuumailee julkaista stadin ja savon sanakirjojen jälkeen muitakin murresanakirjoja. Seuraavana on harkinnassa Etelä-Pohjanmaan murre.

Eskelisen kirjassa on varsin paljon vanhoja agraarisanontoja, jotka haluttiin säilyttää unhoon vaipumiselta. Joukossa on toki paljon uusiakin, kansan suusta poimittuja väännöksiä: esimerkiksi herraeh huave on visio. Kaikkia savon kielen hienouksia ei taskukokoiseen kirjaan mahdu. Savon kielen seuran puheenjohtaja, professori Osmo Hänninen huomautti julkistamistilaisuudessa, että savon kielessä itsessään on yli 150 erilaista murretta.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme