Mainos
Mainos

Savon Sanomat: Yhä useampi nainen käryää ratista

Naisten osuus kiinnijääneistä rattijuopoista on kasvanut viime vuosina.

Tilastokeskuksen rikostilastokoosteen mukaan vielä 2000-luvun alussa noin 7 % kiinnijääneistä rattijuopoista oli naisia. Viime vuosina naisten osuus on ollut yli 10 % jo useana vuonna. Viime vuonna osuus oli jo melkein 12 %, kun mukaan on laskettu rattijuopumukset ja törkeät rattijuopumukset.

Savon Sanomien mukaan kiinni jäänyt on useimmiten vasta ajokortin saanut nuori nainen tai 15–16-vuotias mopoilija. Skootterilla ajavia tyttöjä jää kiinni rattijuopumuksista etenkin kesällä ja syksyllä. Nuoret laskevat alkoholin palamisen usein väärin: omaa juodun alkoholin määrää vähätellään ja omia laskukykyjä liioitellaan.

Nuorten naisautoilijoiden rattijuopumusten riskiaikaa ovat baari-illat ja niitä seuraavat aamut. Tilanteet liittyvät esimerkiksi kavereiden ravintolaillan niin sanotuksi juoppokuskiksi lähtemiseen, jossa kuljettaja tulee itsekin juoneeksi alkoholia. Toinen iso joukko tapauksista sattuu aamulla, kun nuori nainen on arvioinut oman juomamääränsä täysin väärin ja lähtee rattiin baari- tai festari-illan jälkeen.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna Suomessa tuli ilmi vajaa 21 500 rattijuopumusta, josta törkeän rattijuopumuksen rajan ylitti noin puolet. Kaikista tapauksista yli 2 500 koski naiskuljettajaa. Rattijuopoista ylivoimaisesti suurin osa on kuitenkin edelleen miehiä.

Poliisi puhalluttaa lähiviikonloppuina tehostetusti autoilijoita pikkujouluajan vuoksi.

(MTV3 - Savon Sanomat)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme