Mainos
Mainos

Savun katku voimistui jälleen aamulla

Venäjän rajan läheisyydessä hiukkaspitoisuus on jo niin suuri, että siitä on haittaa ihmisille.

Venäjän metsäpalojen savuhaitat voimistuivat ja levisivät entistä laajemmalle Suomessa. Esimerkiksi Pirkanmaan hätäkeskukseen Tampereelle oli puoleen päivään mennessä tullut kymmeniä soittoja savunhajusta.

Myös Helsingissä savu on lisännyt pienhiukkasten pitoisuutta ilmassa. Aamupäivällä pitoisuus oli seitsenkertainen normaalitasoon verrattuna.

Pahin tilanne on kuitenkin kaakonkulmalla. Virolahden kunnassa Venäjän rajan läheisyydessä pienhiukkaspitoisuus on tänään jo 150 mikrogrammaa ilmakuutiossa eli kymmenkertainen määrä normaalitasoon verrattuna. Tällaisista määristä on jo haittaa ihmisille.

- Mallilaskelmien mukaan ainakin Etelä-Savo ja Etelä-Karjala ovat savun vaikutuspiirissä ja aika laajalti koko Etelä-Suomi, tutkimusprofessori Jaakko Kukkonen Ilmatieteen laitokselta sanoo.

Hänen mukaansa karkeasti piirtäen savuhaittoja esiintyy suurin piirtein linjan Lappeenranta-Pori eteläpuolella.

Haittojen esiintymisalueen kasvu johtuu siitä, että tuulen suunnat ovat hieman kääntyneet. Nyt ne ovat hieman enemmän etelästä, käytännössä kaakosta, ja siksi savutkin leviävät pohjoisemmaksi ja lännemmäksi.

- Savut tulevat Venäjältä kohtalaisen laajalta alueelta. Paloja on Laatokan pohjoispuolella ja Suomenlahden pohjukassa eli paloalue on useamman sadan kilometrin alueella.

Helpotusta tilanteeseen saataneen aikaisintaan ylihuomenna, jolloin vettä tullee eteläiseen Suomeen, mutta silloinkin lähinnä Lounais-Suomeen. Tiistaina vettä voi tulla enemmänkin, ja myös Venäjän metsäpaloalueella.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot