Mainos
Mainos

Saxén tuomittiin ehdolliseen vankeuteen

EU-puheenjohtajuussihteeristön hyllytetyn erityisasiantuntijan ehdollinen tuomio on 80 päivää.

Entinen EU-päällikkö Suvi Saxén on tuomittu ehdolliseen vankeuteen. Saxén on saanut 80 päivän ehdollisen vankeustuomion kirjanpitorikoksesta, velallisen epärehellisyydestä ja velallisen petoksesta.

EU-puheenjohtajuussihteeristön hyllytetty erityisasiantuntija kiisti kaikki hänelle luetut syytteet. Saxén pidätettiin erityisasiantuntijan virasta viime lokakuussa.

Suvi Saxénin tie kongressijärjestäjästä käräjille

Ekonomi Suvi Saxén nimitettiin elokuussa 2004 Suomen EU-puheenjohtajuussihteeristön päälliköksi.

Konsulttiyhtiö Mercuri Urval poimi Saxénin kymmenien hakijoiden joukosta ja laskutti valtiolta työstä parituhatta euroa.

Saxénia pidettiin todellisena löytönä, kongressialan huippuosaajana. Valtioneuvoston kansliassa nimitystä ajoi erityisesti alivaltiosihteeri Jari Luoto (sd.).

Saxén nimitettiin merkittävään valtion virkaan. Sihteeristö vastaa Suomen EU-puheenjohtajuuskauden kokousten teknisistä järjestelyistä, julkaisuista ja sponsorisopimuksista.

Nimityksen teki ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomäki (kesk.). Nimityshetkellä ministeri tiesi, että Saxénia epäiltiin rikoksesta. Toissa syksynä Helsingin rikospoliisi tutki Suvi Saxénia epäiltynä velallisen epärehellisyydestä. Uudenmaan verovirasto oli tehnyt tutkintapyynnön poliisille jo vuonna 2002.

Tutkintapyynnössä oli kyse Saxénin toiminnasta omistamassaan kongressiyhtiössä. Saxén oli ollut CGMS-Congress Management Systems Oy:n ainoa osakkeenomistaja ja toimitusjohtaja. Yhtiö oli mennyt konkurssiin kesällä 2001.

"Emme yrityskonkurssia pitäisi sellaisena asiana, joka loppuelämän tekee ihmiselle mahdottomaksi rakentaa toisenlaista uraa", perusteli ministeri Lehtomäki päätöstään.

Pääministeri Vanhanen puolusti Saxénin nimitystä

Saxénin taustat tulivat suuren yleisön tietoon MTV3:n uutisissa marraskuussa 2004. Viikon kuluttua uutisesta ministeri Paula Lehtomäki pyörsi aiemmat puheensa. Lehtomäki hyllytti Saxenin päällikön paikalta. Saxén sai kuitenkin jäädä valtioneuvoston kansliaan EU-kokouserityisasiantuntijaksi.

Eduskunnassa pääministeri Matti Vanhaselta (kesk.) kysyttiin, nauttiiko nimityksen tehnyt Lehtomäki yhä hallituksen luottamusta. Joulukuussa 2004 pääministeri puolusti Saxénia.

"Hallituksen yrittäjyyden politiikkaohjelman yksi tavoite on madaltaa konkurssin tehneiden yrittäjien kynnystä uuden yritystoiminnan aloittamiseen. Konkurssista ei saa tulla leimaa, joka seuraa yrittäjää pysyvästi", Vanhanen sanoi eduskunnalle.

Saxén sai jatkaa valtioneuvoston kansliassa viime vuoden lokakuuhun asti. Ulkomaankauppaministeri Mari Kiviniemi (kesk.) pidätti Saxénin virantoimituksesta vasta esitutkinnan johdettua syyteharkintaan.

Saxénin yhtiö jätti laskunsa maksamatta

Saxénin yhtiön CGMS:n toimialana oli ollut kansainvälisten kongressien järjestäminen. Alallaan yritys oli Suomen ensimmäinen. Valtioneuvoston kanslia perustelikin Saxénin valintaa näin: "Suvi Saxén on aiemmissa tehtävissään vastannut useiden kansainvälisten tapahtumien ja kongressien järjestämisestä".

Saxén ei ollut maininnut ansioluettelossaan yhtiönsä konkurssia.

Konkurssipesän velat olivat 2,99 miljoonaa markkaa. Rahaa nurin menneen yhtiön tilillä oli 57 markkaa ja 73 penniä.

Rahojaan jäivät kaipaamaan suurimmat velkojat eli Suomen Lapsi- ja nuorisogynekologinen yhdistys, Uudenmaan verovirasto, Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, Scandic Hotels Oy, Unicafe Oy ja Ravintola Walhalla.

Erehdytti hotelliyhtiötä, välttyi petostuomiolta

Saxén ei ollut tänä vuonna ensimmäistä kertaa käräjillä. Muutama vuosi sitten velkoja Sokotel Oy eli entinen Sokos Hotels Oy teki poliisille tutkintapyynnön CGMS:n toiminnasta. Syyttäjä vaati Suvi Saxénille rangaistusta törkeästä petoksesta.

Syyttäjän mukaan Saxén oli erehdyttänyt Sokos Hotels Oy:n henkilökuntaa tarjoamaan majoituspalveluja yhtiölleen ilmoittamalla ennakkomaksuerät maksetuiksi. Eriä ei kuitenkaan ollut maksettu.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan Saxén oli tahallaan tai vähintään tuottamuksellisesti erehdyttänyt Sokos Hotelsin henkilökuntaa. Saxén oli salannut CGMS:n maksukyvyttömyyden turvatakseen kongressivalmistelujen jatkumisen ja rahavirrat yhtiöönsä.

Oikeus katsoi kuitenkin jääneen näyttämättä, ettei CGMS:llä ollut aikomustakaan maksaa palveluista myöhemmin. Petoksen tunnusmerkistö ei täyttynyt. Saxén ei saanut tuomiota. Myöhemmin Saxén jätti maksamatta asianajajalle, joka oli puolustanut häntä petosjutussa.

Maksurästejä kertyi vuosien ajan

Saxénille kertyi maksurästejä useiden eri lääketieteellisten kongressien järjestämisestä. Hän muun muassa järjesti pohjoismaisen psykiatrikongressin vuonna 1991. Se tuotti voittoa parisataatuhatta markkaa. Saxénin piti tilittää voitto yhdistykselle. CGMS vetosi talousvaikeuksiin ja jätti rahat toimittamatta.

Yhdistys ei vienyt saatavaa oikeuteen vaan antoi Saxénin lyhentää laskua pikku hiljaa. Kun CGMS-yhtiö vuonna 2001 kaatui, korkoa kasvaneesta summasta jäi saamatta noin 47000 markkaa.

1990-luvun puolivälissä CGMS:n maine alkoi haitata suomalaisen kongressialan yhteisjärjestöä Helsinki-Finland Congress Bureauta.

Yksi esimerkki oli Gateway-seminaari. Sinne kutsuttiin ulkomaisia matkanjärjestäjiä tutustumaan Suomeen. Finnair järjesti kongressia. Finnairin piti kerätä rahat yhteistyökumppaneilta ja maksaa sen jälkeen palkkio kongressitoimisto CGMS:lle.

CGMS ryhtyi kuitenkin itse keräämään varoja yhteistyökumppaneilta. Gateway-seminaari sai rahat painostuksen avulla takaisin. Kongressijärjestäjät kuitenkin menettivät luottamuksen Saxéniin.

Helsinki-Finland Congress Bureau ry päätti jäädyttää CGMS:n jäsenyyden järjestössä. Yhtenä syynä olivat Gateway-seminaarin taloudelliset sotkut ja epäselvyydet.

Vuonna 1996 kongressiyhdistys päätti myöntää CGMS:lle eron järjestöstä. Tällaista ei ollut tapahtunut koskaan ennen kongressijärjestön historiassa - eikä ole tapahtunut tämän jälkeenkään.

CGMS ei kertonut taloudestaan

Tilikauden 1996 jälkeen CGMS ei toimittanut kaupparekisteriin lain vaatimia tilinpäätöstietoja. Tuolloin yhtiön tilintarkastaja ei enää puoltanut vastuuvapauden myöntämistä toimitusjohtaja Saxénille.

Syynä oli esimerkiksi se, että tilinpäätös sisälsi osakkeenomistajan itselleen nostamaa osakeyhtiölain vastaista lainaa. Toimintakertomusta ei ollut laadittu. Oma pääoma oli negatiivinen. Osakeyhtiölain selvitystilasäännöksiä ei ollut noudatettu.

Jotkut CGMS:n työntekijät hakivat maksamattomia palkkoja palkkaturvasta. Kaikesta huolimatta Saxén onnistui jatkuvasti junailemaan yritykselleen lisää kongresseja järjestettäväkseen.

Gynekologit jäivät puille paljaille

Vuonna 1998 Saxén organisoi kansainvälisen lapsi- ja nuorisogynekologian kongressin Marina Congress Centerissä. Kongressi oli menestys. Se tuotti voittoa Suomen lapsi- ja nuorisogynekologiselle yhdistykselle noin 600000 markkaa.

Saxén oli sitoutunut tilittämään ylijäämän yhdistykselle. Rahoja ei tullut. "Saxén on tavattoman taitava manipuloimaan ihmisiä. Hän aina lupasi maksaa, muttei sitten saapunutkaan sovittuihin tapaamisiin", kertoo lapsi- ja nuorisogynekologisen yhdistyksen tuolloinen varainhoitaja, gynekologi Pirkko Brusila.

Vuosien varrella Saxén maksoi pikkusummia, mutta konkurssin jälkeen yhdistykseltä jäi saamatta yli 590000 markkaa. Tapaus nolotti yhdistyksen edustajia. He eivät koskaan nostaneet rikosjuttua.

Klamydiakongressi oli viimeinen niitti

Saxénin yritys järjesti kesällä 2000 eurooppalaisen klamydiakokouksen Helsingin yliopistolla. Suomenlinnan ravintola Walhallassa pidettiin satojen ihmisten juhlaillalliset. Saxén jätti noin 130000 markan laskun maksamatta. Ravintolayrittäjä jäi nuolemaan näppejään.

Myös Helsingin yliopisto jäi kaipaamaan maksamatta jätettyä tilavuokraa. Kongressijärjestäjä eli klamydiatutkijoita edustanut professori joutui maksamaan tilavuokran omasta pussistaan. Professori oli saanut samana vuonna 100 000 markan apurahan tieteellisistä ansioistaan. Puolet apurahasta kului Saxénilta jääneisiin vuokrarästeihin.

Kongressin piti tuottaa voittoa, mutta klamydiatutkijoille jäivät vain tyhjät taskut. Aikaisemmat kongressijärjestäjät olivat varoittaneet klamydiatutkijoita Saxénista. Klamydiatutkijat eivät uskoneet varoituksia.

Vuosituhannen alussa CGMS ajautui kohti konkurssia. Konkurssin jälkeen Saxén työskenteli kansainvälisen lääketeollisuuden palveluksessa.

Saxén teki Asem-kokouksen Tampere-laskelmat

Seuraava askel Saxénin uralla oli EU-puheenjohtajuussihteeristön päällikön virka valtioneuvoston kansliassa. EU-päällikön paikalta hyllyttämisen jälkeen Suvi Saxén laati laskelmat, joiden pohjalta valtioneuvosto päätti järjestää EU-Aasia -huippukokouksen Tampereella.

Helsingin Messukeskus nosti asiasta metelin. Saxénin kustannusarvioissa Helsinki oli neljä kertaa kalliimpi kokouspaikka kuin Tampere.

Viime keväänä pääministeri Matti Vanhanen puolusti Tampereen valintaa kokouspaikkakunnaksi.

"Paikkakunta pitää valita. Ei tämä ole sen kummempaa. Se on vähän niin kuin makukysymys, missä järjestetään kokous. Tampere on upea kaupunki näyttää ulkomaalaisille ja se painoi aika paljon tässä päätöksenteossa", Vanhanen sanoi MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa viime maaliskuussa.

Muutamaa kuukautta myöhemmin Vanhanen pyörsi päätöksensä. Hän päätti, että kokous on pakko järjestää Helsingissä. Valtioneuvoston kansliassa oli käyty läpi Saxénin tekemiä laskelmia. Suuri huippukokous ei edes olisi mahtunut Tampereelle.

(MTV3 / Jussi Eronen)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme