Mainos
Mainos

Scrapieta suomalaisessa vuohessa

Suomalaisessa vuohessa on todettu scrapie-tauti. Sairastunut vuohi sekä tilan muut vuohet ovat tartunnan vuoksi lopetettu.

Suomalaisessa vuohessa on todettu scrapie-tauti. Asia varmistui tänään, kun länsisuomalaisesta vuohesta otettu näyte todettiin positiiviseksi. Asiasta tiedottivat maa- ja metsätalousministeriö ja Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitos (Eela).

Tartunnan saanut lemmikkivuohi ja tilan muut vuohet on lopetettu. Tilalta ei ole toimitettu elintarvikkeita myyntiin.

Scrapie

Suomalaisessa vuohessa on todettu scrapie-tauti. Tämä varmistui keskiviikkona, jolloin länsisuomalaisesta vuohesta otettu näyte havaittiin positiiviseksi. Asiasta tiedottivat maa- ja metsätalousministeriö sekä Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitos (Eela).

Tartunta on viranomaisten mukaan todennäköisesti peräisin tilalta, jolta vuohen scrapieta ensimmäisen kerran Suomesta löydettiin kolme vuotta sitten. Tartunnan saanutta vuohta oli aikaisemmin pidetty tällä tilalla.

Scrapie on lampaiden ja vuohien TSE-tauti, jonka aiheuttaa muuntunut prioniproteiini. Suomalaislampaasta scrapie-tauti löydettiin viime vuoden kesäkuussa.

Tunnetuin TSE-tauti on naudalla esiintyvä BSE-tauti eli hullun lehmän tauti. Eläimillä esiintyvistä TSE-taudeista ainoastaan tätä tautia pidetään ihmiselle vaarallisena. Ministeriön ja Eelan mukaan hullun lehmän tauti voi teoriassa tarttua ihmisiin.

Ranska ilmoitti vuoden alussa ensimmäisestä ja toistaiseksi ainoasta BSE-tapauksesta vuohella. Suomen TSE-positiiviset vuohet on testattu taudin varalta, mutta tulokset olivat kielteisiä.

Suomen toistaiseksi ainoa hullun lehmän tapaus todettiin naudalla vuonna 2001.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme