Mainos
Mainos

SDP aikoo vaatia Vasemmistoliiton mukaan hallitukseen

SDP aikoo MTV3:n uutisten tietojen mukaan vaatia Vasemmistoliittoa mukaan seuraavaan hallitukseen tämän iltaisessa eduskuntaryhmän kokouksessaan.

Hallitustunnustelija Jyrki Kataisen viime torstainen ilmoitus hallituspohjasta on ärsyttänyt SDP:tä, sillä Katainen ei neuvotellut demareiden kanssa ennen kuin kertoi ratkaisunsa.

Katainen esitti, että hallitus muodostetaan kokoomuksen, SDP:n, Vihreiden, RKP:n ja kristillisdemokraattien varaan. Tällä pohjalla hallitus saisi eduskuntaan 112 kansanedustajan enemmistön; Vasemmistoliiton mukaan ottaminen nostaisi pohjan 126:een.

SDP:ssä on tiettävästi jo jonkin aikaa katsottu, että Vasemmistoliitto voisi tulla hallitukseen, vaikka sen kannat EU-tukipaketteihin ovat olleet yhtä tiukat kuin hallituksesta kieltäytyneellä Perussuomalaisillakin.

Lisäksi SDP:ssä arvioidaan, että tilanne muuttuu tämän päivän myötä, kun Portugali-linjauksista päätetään Brysselissä valtiovarainministerien kokouksessa, johon myös Katainen osallistuu.

Haluaako vasemmistoliitto hallitukseen?

Vasemmistoliiton osalta kyse on siitä, onko sillä valmiutta tai halua hallitukseen lähteä. SDP:n ja kokoomuksen yhteisissä, viime keskiviikkona julkistetuissa EU-linjauksissa todetaan, että hallituksen on sitouduttava EU-päätöksiin.

Viime metreillä kirjaus muutettiin käsittämään hallitusta kokonaisuudessaan, alkuperäisessä ehdotuksessa puhuttiin "hallituspuolueista". Osa katsoo, että tämä mahdollistaisi Vasemmistoliiton ottamisen hallitukseen ja mahdollisuuden joihinkin poikkeamiin.

Kokoomukselle Vasemmistoliiton mukaan ottaminen olisi erittäin vastenmielistä, sillä puolueen oma asema kutistuisi vasemmistopuolueiden paineissa. Toisessa vaakakupissa on kokoomuksen pääministeriasema.

SDP:n ryhmäkokous käsittelee asiaa kello 17 alkavassa kokouksessaan. Mahdollisesti Jyrki Katainen kommentoi syntynyttä tilannetta illalla Brysselissä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme