Mainos
Mainos

SDP ei pääse kriisineuvotteluun hallituksen kanssa

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen (sd.) jää ilman toivomiaan yhteisneuvotteluja hallituksen, opposition ja työmarkkinajärjestöjen kesken. Pääministeri Matti Vanhasen mukaan SDP oli hieman myöhään liikkeellä, sillä hallitus on toiminut jo.

Urpilainen ehdotti tänään laajapohjaista yhteistyötä talouden vakauttamiseksi ja uhkaavan työttömyyden ehkäisemiseksi. Urpilaisen mielestä neuvotteluissa olisi sovittava toimista, joilla estetään rakennusalaa uhkaava taantuma ja vahvistetaan kuntien taloutta. Lisäksi Urpilaisen tähtäimessä on jonkinlainen yhteinen työmarkkinasopimus.

Urpilainen perusteli aloitettaan TV1:n Ykkösaamu-ohjelmassa sillä, että näin voitaisiin välttyä tekemästä samoja virheitä kuin 1990-luvun alun lamavuosina tehtiin.

Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen ehdotti aiemmin syksyllä laajapohjaista "yhteiskuntasopimusta", joka olisi saattanut merkitä myös palkankorotusten jäädyttämistä. Urpilaiselta kysyttiin, voisiko hänen ehdotuksensa merkitä samaa. Suoraa vastausta ei tullut, mutta hän kyllä korosti palkansaajien ostovoiman turvaamista.

SDP kauppaa aloitettaan "kolmen kohdan luottamusohjelmana". Vanhanen ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) haistoivat opposition aloitteessa kunnallisvaalikampanjointia.

Vaalitilaisuudesta Helsingistä tavoitettu Vanhanen muistutti, että hallitus aikaisti neuvonpitonsa työmarkkinajärjestöjen kanssa syyskuun alkuun. Syynä oli juuri se, että taloustilanne maailmalla oli vaikeutunut.

Vanhanen uskoi, että SDP:n ehdotuksen taustalla on aitoa huolta. Hän oudoksui kuitenkin sitä, ettei aloitteessa kanneta huolta siitä, miten yksityisen sektorin ja vientialojen nyt käy. Juuri niitä maailman talouskriisi uhkaa eniten, pääministeri sanoi.

Katainen: En väheksy yhtään

Katainen oli tyytyväinen siihen, että yhteistyön henkeä näyttäisi löytyvän myös oppositiosta, mutta aikaa laajoille komiteoille ei hänen mielestään nyt ole.

- En väheksy yhtään, jos yhteistyötä halutaan vakavassa tilanteessa tehdä hallitus-oppositio-rajan yli, Katainen sanoi STT:lle.

Myös Kataisen mielestä SDP tulee nyt vähän myöhässä.

- Palkoista sopimiseen haetaan jo uusia malleja, jotta voitaisiin välttyä kasvavan työttömyyden uhalta. Se yhteistyö toimii hyvin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme