Mainos
Mainos

SDP ja keskusta sanaharkassa yliopistoista

SDP:n ja keskustan välillä sanaillaan yliopistouudistuksesta. Varapuheenjohtaja ja puheenjohtajaehdokas Pia Viitanen arvostelee keskustaa aluepolitiikan unohtamisesta yliopistouudistuksessa. Eroava puheenjohtaja Eero Heinäluoma taas patisti puolustamaan maakuntayliopistoja.

Viitasen mielestä hallitus eriarvoistaa yliopistokenttää sivistyksellisesti ja alueellisesti ohjaamalla yliopistoja kilpailemaan yksityisestä rahasta. Turussa puhunut Viitanen näki vaarana, että Suomeen syntyy kahden kerroksen yliopistoja.

- Samaan aikaan, kun pääministeri tuntuu keskittyvän olympialaisten avajaisiin, on hänen hallituksensa tekemässä kauaskantoisia sivistyspoliittisia virheratkaisuja, jotka ennen pitkää saattavat johtaa monen maakunnassa sijaitsevan yliopiston päättäjäisiin, Viitanen varoitteli.

Hän kehotti keskustan kenttäväkeä heräämään ja pistämään stoppi hallituksen suunnitelmille, jotka vakavasti uhkaavat sivistyksellistä tasa-arvoa alueiden kesken.

Heinäluoma vuorostaan varoitti, että yliopistojen enemmistö Itä- ja Pohjois-Suomessa jää syrjään kehittämispanoksista, kun yliopistokentälle markkinoidaan ratkaisuksi yksityistämistä. Hän paheksui myös aikeita kytkeä valtion pääomarahoitus yksityisen rahoituksen saantiin.

- Hallitus pistää yliopistojen rehtorit ja henkilökunnan lakki kädessä kerjuulle. Tämä malli potkii erityisen pahasti maakuntien yliopistoja vastaan, Heinäluoma moitti.

SDP ilmoitti perjantaina tekevänsä välikysymyksen yliopistouudistuksesta.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.)

Keskustan varapuheenjohtaja Paula Lehtomäki torjui SDP:n moitteet ja vakuutti, että aluenäkökulma otetaan huomioon uudistuksessa. Keskustan puoluehallitus linjasi eilen, että yliopistokeskusten asema olisi kirjattava lakiin.

Lehtomäki arveli verkkolehti Apilan haastattelussa, että Viitasen kannanotto on osa puheenjohtajakampanjaa ja SDP:n välikysymyksen markkinointia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot