Mainos
Mainos

SDP kokosi onnellisen elämän ohjelman

Ihmisenä oleminen oppiaineeksi kouluihin, työpaikoille hiljaisia huoneita levähtämistä varten sekä yhteisöllisyyspäivä, jolloin työnantaja antaa vapaata yhteisöllisiä tekoja varten. Muun muassa nämä ehdotukset sisältyvät SDP:n onnellisuusohjelmaan, joka esiteltiin tänään.

Viime kevään vaalitappion jälkeen puheenjohtaja Eero Heinäluoma julisti SDP:n uudistumisen tukeutuvan kolmen i:n ohjelmaan: iloon, intohimoon ja itseluottamukseen.

Nyt kesäkuun puoluekokoukseen tulee hyväksyttäväksi SDP:n Onni-ohjelma, joka on kahdentoista kohdan manifesti ihmisten henkisen hyvinvoinnin kohentamiseksi.

- Ei sitä lailla tarvitse määrätä. Ei voi tehdä lakia onnellisuudesta, mutta voi esimerkiksi tehdä sopimuksen yhteisöllisyyspäivästä, jolloin työntekijä voisi lähteä työpaikaltaan pitämään seuraa yksinäiselle vanhukselle. Eli kaikkea ei tietenkään yhteiskunnan tarvitse ohjata, mutta tiettyjä asioita poltiikan keinoin voidaan tehdä ja ne kannattaa ehdottomasti käyttää hyväksi, selventää SDP:n kansanedustaja Pia Viitanen.

Hankkeen puuhahenkilöiden mielestä rakkausvaje ja henkinen pahoinvointi maksavat yhteiskunnalle liikaa. Työpaikoilla pitää päästä eroon kyykyttämisen kulttuurista. Onnea tutkitaan myös maailmalla ihan vakavasti, esimerkiksi Saksassa.

- Saksalaistutkimuksen mukaan ne, jotka suutelevat aamuisin elävät keskimäärin viisi vuotta kauemmmin kuin suutelemattomat, ajavat vähemmän kolareita, sairastelevat vähemmän ja saavat 20-30 prosenttia enemmän palkkaa, sanoo demariedustaja Tommy Tabermann.

Tabermann toivoisikin jonkinlaista herätysliikettä avaamaan suomalaisten silmät.

- Miksi Suomi on tänä päivänä rikkaampi kuin ikinä, mutta ihmiset tuntuvat voivan yhä huonommin? Se on järjestön yhtälö. Ei elämää ole meille annettu siksi, että kulkisimme sen läpi hampaat irvessä kaukana toisistamme.

Onni-ryhmä vaatii mm. yhteisöllisyyspäivää, kulttuuriseteleitä kaikille sekä hiljaisia huoneita työpaikoille taukotiloiksi. Lisäksi ihmisenä olemisesta on tehtävä oma oppiaine kouluihin.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme