Mainos

SDP:n ja keskustan kannatus lähes tasoissa

SDP:n ja keskustan kannatus on lähes tasoissa puolueiden Suomen Gallupilla teettämän puoluekannatusarvion mukaan.

Keskustaa kannatti syys-lokakuussa tehdyssä tutkimuksessa 23,8 prosenttia ja SDP:tä 23,6 prosenttia haastatelluista.

Kokoomukselle mitattiin 21,2 prosentin kannatus. Vihreiden kannatukseksi saatiin tutkimuksessa 10,1 prosenttia ja vasemmistoliiton 9,8 prosenttia. RKP:n kannatuslukema näyttää 5,2 prosenttia ja kristillisdemokraattien 4,2 prosenttia. Perussuomalaisten kannatus jää 0,5 prosenttiin. Kohtaan "muut" kirjattiin 1,6 prosentin kannatuslukema.

Haastateltavilta kysyttiin: "Ajatellaan, että nyt järjestettäisiin eduskuntavaalit. Minkä puolueen tai ryhmittymän ehdokasta Te äänestäisitte eduskuntavaaleissa?" ja "Minkä puolueen tai muun ryhmittymän ehdokasta Te äänestitte viime lokakuussa käydyissä kunnallisvaaleissa".

Haastatelluista 25 prosenttia ei ilmoittanut puoluekantaansa kumpaakaan kysymykseen.

Puoluekannatusarvio on laadittu yhdistämällä toisiinsa haastatteluissa saadut vastaukset sekä vaalitilastot viime kunnallisvaaleista.

Tutkimuksen virhemarginaali on +/-2 prosenttiyksikköä suurimpien puolueiden kohdalla.

Tutkimus tehtiin SDP:n, keskustan, kokoomuksen ja vasemmistoliiton toimeksiannosta.

Haastattelut tehtiin 18.9.-5.10. välisenä aikana. Puhelinhaastatteluja tehtiin kaikkiaan 2302. Otos edustaa maan äänestysikäistä väestöä Ahvenanmaa poislukien.

Alle puolet varmoja kannastaan

Vastaajista alle puolet eli 47 prosenttia eri puolueiden nykyisistä kannattajista on täysin varma omasta kannastaan. Puoluekannan varmuus on samalla tasolla kuin aiemmissa tutkimuksissa tänä vuonna.

Kannastaan eniten täysin varmoja löytyy keskustan (56 %) ja vasemmistoliiton (50 %) kannattajien keskuudesta. Perinteisesti epävarmin kannatus löytyy vihreiltä, joiden kannattajista vain 24 prosenttia on erittäin varma kannastaan.

Puoluekannan varmuus on yhteydessä ikään. 18-25-vuotiaista ainoastaan 34 prosenttia on erittäin varma omasta puoluevalinnastaan.

Ammattiaseman mukaan keskimääräistä varmempia omasta kannasta ovat eläkeläiset (62 %) ja maanviljelijät (70 %). Työntekijöistä 42 prosenttia ja toimihenkilöistä 43 prosenttia on täysin varmoja puoluekannastaan.

Pääkaupunkiseudulla asuvat ovat keskimääräistä epävarmempia puoluekannastaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot