Mainos
Mainos

SDP:n kannatus ei nouse monista oppositiovuosista huolimatta

Poliittisen opposition tehtäviin kuuluu yleensä arvostella valtaa pitäviä ja tuoda esiin vaihtoehtoja, mutta nyt roolit ovat päälaellaan.

Vuodenvaihteen poliittisen hiljaiselon keskellä pääoppositiopuolue SDP on joutunut itse maalitauluksi ja puolueen vaihtoehtojenkin perään kysellään. Omienkin usko puheenjohtaja Jutta Urpilaiseen näyttää kyselyissä heikolta.

Pontta puheille SDP:n kriisistä on antanut se, että demarit ovat pudonneet kannatusmittauksissa pitkästä aikaa keskustan taakse. Joulukuussa puolueelle mitattiin Ylen kyselyssä kaikkien alin lukema, 18,1 prosenttia.

SDP:n ja keskustan välinen ero kannatuksessa on ainakin vielä tilastollisesti merkityksetön. SDP:n kannalta huolestuttavaa on silti se, että keskustan suunta on lähtenyt hienoiseen nousuun, kun demarien kannatus vajoaa.

Itse lukemia olennaisempaa on se, miten niihin on tultu. Nyt hallituksen kompurointi ei ole hyödyttänyt pääoppositiopuoluetta, vaan pienempää populistista liikettä. Syitä siihen on vaikea ulkoistaa: jos samaan aikaan naapurilla kauppa käy, on myös omassa tuotteessa tai palvelussa yleensä vikaa.

Urpilaisen kaudella SDP on kokenut jo karun tappion sekä kunnallis- että eurovaaleissa. Kolmanneksi jäänti eduskuntavaaleissa saattaisi nostaa jo demarijohtajan tien pystyyn.

Heinäluoma käytti tilaisuutensa

Kesällä 2008 puoluejohtajana aloittanut Urpilainen sai huonon alun ja leimautui "unelmahötön" puhujaksi. Negatiivinen julkisuuskierre on jatkunut ja ilmeisesti ruokkinut itseään, vaikka esiintymistaidot ovat kohentuneet.

Vuosi sitten Urpilainen nosti rohkeasti edeltäjänsä Eero Heinäluoman eduskuntaryhmän johtoon. Juonikas Heinäluoma on hallinnut oppositiopolitiikan pyörittämisen, mutta jättänyt samalla Urpilaisen varjoonsa.

Värikkään Mikael Jungnerin nostaminen puoluesihteeriksi ei ainakaan toistaiseksi ole tuonut mitään kannatuslisää. Vaalitulos näyttää, tekikö puoluekokous oikean valinnan.

Kolmesta suuresta puolueesta SDP:n lähtökohdat vaaleihin näyttävät heikoimmilta, mutta ainakaan toiseksi suurimman puolueen paikkaa ei ole vielä ratkaistu.

Vaaleissa onnistuakseen puolue tarvitsee kuitenkin myös kielteisen julkisuuden taltuttamista: vähintään kunnon kampanjan ja puheenjohtajaltaan nappisuorituksen television vaalitenteissä.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme