Mainos
Mainos

Video: Tuula Haataisesta SDP:n presidenttiehdokas – kuuntele linjapuhe tästä

SDP:n presidenttiehdokkaan on määrä ratketa tänään ylimääräisessä puoluevaltuuston kokouksessa Jyväskylässä. Jäsenäänestys presidenttiehdokkaasta päättyi tämän viikon keskiviikkona.

Ehdokkuutta tavoittelevat kansanedustajat Maarit Feldt-Ranta, Tuula Haatainen ja Sirpa Paatero.

Äänestyksen tulos julkistettiin puheenjohtaja Antti Rinteen puheen jälkeen.

Haatainen keräsi jäsenäänestyksessä 8 050 ääntä ja toiseksi tullut Maarit Feldt-Ranta 7 013. Sirpa Paatero jäi jäsenäänestyksessä kolmanneksi 1 438 äänellä.

Puheenjohtaja Rinne vetosi linjapuheessaan ennen tuloksen julkistamista, että puolue lähtisi yhtenäisenä tukemaan ehdokasta ja hänen valintaansa presidentiksi. 

Puoluesihteeri Antton Rönnholmin mukaan puolueella on vajaat 40 000 jäsentä. Vuoden 2011 presidenttiehdokkaasta järjestetyssä neuvoa-antavassa äänestyksessä ääniä annettiin 23 000. Äänestysprosentti oli 58.

Rönnholm on kertonut toivovansa, että äänestysaktiivisuus nousisi tänä vuonna mahdollisimman korkeaksi, mutta vain 48 prosenttia jäsenistä (n. 18 000) käytti ääntään.

SDP:llä pitkään vaikeuksia löytää ehdokas - moni kärkinimi kieltäytyi

Demareilla oli pitkään vaikeuksia löytää sopivaa ehdokasta presidentinvaaliin. Monet kärkinimet kieltäytyivät alkuvuoden aikana ehdokkuudesta. Muun muassa Jutta Urpilainen, Erkki Tuomioja, Lauri Ihalainen, Liisa Jaakonsaari, Tarja Filatov ja puolueen puheenjohtaja Antti Rinne kieltäytyivät kunniasta. Rinne kertoi jo viime vuonna, ettei lähde ehdolle.

Eero Heinäluoma ehti kieltäytyä, harkita asiaa uudelleen ja kieltäytyä toistamiseen.

Kansanedustaja ja pitkäaikainen ulkoministeri Erkki Tuomioja totesi kesäkuussa, että demarien olisi vakavasti harkittava, voiko puolue asettua tukemaan Sauli Niinistöä presidentinvaaleissa.

Tilanne muuttui kertarysäyksellä kesäkuun lopulla, kun Feldt-Ranta, Haatainen ja Paatero ilmoittivat ehdolle asettumisesta.

SDP:llä on edellisiin presidentinvaaleihin verrattuna rutkasti petrattavaa. Paavo Lipponen sai vain 6,7 prosenttia äänistä vuoden 2012 vaaleissa.

Demariehdokkaat haluavat keskustelua ulkopolitiikasta ja arvoista

Helsingissä elokuun alussa järjestetyssä ensimmäisessä ehdokaspaneelissa Feldt-Ranta, Haatainen ja Paatero esittelivät syitä, joiden vuoksi ovat lähteneet mukaan kisaan. Kaikki pitivät tärkeänä, että vaaleissa riittää erilaisia ehdokkaita, jotta myös ulkopolitiikasta ja arvoista syntyy kunnollista keskustelua.

Turvallisuuspolitiikasta koko kolmikko tuntui olevan kovin yksimielinen. Ainakin se kävi selväksi, että demaripresidentti ei seuraavien kuuden vuoden aikana olisi viemässä Suomea Natoon.

Myös Suomen ja Venäjän suhde nousi keskustelussa voimalla esiin. Kaikki kolme pitivät Suomen ja Venäjän hyviä välejä tärkeinä. Venäjä-pakotteita demarikolmikko ei lähtisi purkamaan. 

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot