Mainos
Mainos

SDP:n puheenjohtajaehdokkaat yhtä mieltä tasa-arvopolitiikasta

Kilpa sosiaalidemokraattien uudesta puheenjohtajasta on käynnistynyt tasa-arvokeskustelulla. Ehdokkaiden ensimmäinen yhteinen vaalitentti Helsingin työväentalolla ei tuonut esiin mainittavia linjaeroja. Miehet eivät uskaltaneet vähätellä tasa-arvokysymyksiä tai naisten kykyjä politiikassa.

Kunnon kiistaa ei saatu aikaan edes siitä, oliko Martti Ahtisaari parempi presidentti kuin Tarja Halonen.

Paikalle olivat saapuneet kaikki SDP:n yhdeksän puheenjohtajakandidaattia: Tarja Filatov, Ilkka Kantola, Kimmo Kiljunen, Johannes Koskinen, Miapetra Kumpula-Natri, Jouko Skinnari, Erkki Tuomioja, Jutta Urpilainen ja Pia Viitanen.

Esillä oli pääasiassa työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen.

Perinteiset tasa-arvokysymykset eivät silti päässeet unohtumaan. Tarja Filatov muistutti, että "vaikka raskaus menee ohi, tyhmyys ei".

Tasa-arvoaktiivina tunnetun Maranne Laxénin vetämä tiukka tentti toi esiin naisten heikon edustuksen mm. SDP:n omien piirijärjestöjen johtotehtävissä.

Naisedustajat haluavat lisätä naisjärjestöjen resursseja. Miehet peräsivät laajempaa näkemystä tasa-arvosta ja demokratiasta. Erkki Tuomioja korosti hyvinvointiyhteiskunnan ja demokratian olevan SDP:n suuri linja.

Ehdokkaat olivat myös huolissaan miesten terveydestä ja nuorten miesten kouluhaluttomuudesta. Kimmo Kiljunen arveli, että tulevaisuudessa miehille pitää laatia kiintiöitä.

Jutta Urpilainen muistutti sukupolviongelmasta. SDP:n yli 50 000 jäsenen joukossa alle 35-vuotiaita on vain noin 1400.

Muut puolueet eivät ole feministisiä

Yksimielisiä oltiin kuitenkin siitä, että keskustan ja kokoomuksen panos tasa-arvon edistämisessä on selvästi heikompi. Pia Viitasen mielestä etenkään työelämän ongelmat eivät näy niiden konkreettisissa toimissa.

Hallituksen politiikan katsottiin johtavan naisvaltaisten matalapalkka-alojen sortamiseen.

Johannes Koskinen arvosteli hallitusta siitä, että se ajaa valtionkin työntekijöiden aseman heikentämistä. Jouko Skinnari arvioi, että toimihenkilöistä tehdään nyt huono-osaisia.

Ilkka Kantola vahvisti, että päivähoitojärjestelmä ja muut hyvinvointiyhteiskunnan palvelut ovat yhä jatkuvasti vaarassa.

Miapetra Kumpula-Natri katsoi, että etenkin kokoomuksella on vaikeuksia puuttua markkinatalouden ja politiikan ongelmiin. Hän muistutti, että historia todistaa porvaripuolueiden ajaneen äänioikeutta vain osalle naisista.

Todistuksena linjalle todettiin, että ainakin SDP:n eduskuntaryhmässä on naisenemmistö.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme