Mainos
Mainos

SDP:n Urpilainen tiukkana ensimmäisessä tentissään

Porissa pidettävässä Suomi Areena -tapahtumassa potkaistiin eilen käyntiin syksyn kunnallisvaalipyöritys. MTV3:n järjestämässä kunnallisvaalitentissä oli hiillostettavana kahdeksan puoluejohtajaa. Ensimmäistä kertaa grillattavana oli myös SDP:n tuore puheenjohtaja Jutta Urpilainen.

Ruuan hinta ja verot nousivat päällimmäisena esiin Suomi Areenan puoluejohtajatentissä. Vaalirahakohun siivittämänä ensimmäiseksi puututtiin suurten kauppakeskusten kasvavaan määrään. Ideaparkin puolesta puhunut pääministeri Matti Vanhanen joutui selittelemään sanomisiaan.

- Tosin totesin kyllä, että paikka on väärä. Mutta pidän aika luonnollisena sitä, että myös kaupan alalla tapahtuu kehitystä, jossa tarjotaan monipuolisempia palveluita, Vanhanen perusteli.

Perussuomalaisten Timo Soini arvosteli jättimäisten kauppakeskusten rakentamista:

- Nythän se johtaa siihen, että yhdenhengen yrityksill nämä paikat ovat liian kalliita. Samoin on monellä lähi- ja luomuruuan tuottajilla. Ne ei saa tuotteitaan näille tiskeille. Ei ole viisas kansa, joka antautuu tuontiruuan varaan. Tätä kautta meillä vielä maaseutu voi nousta. Ei se tarvitse mitään superhyperänkyröitä, Soini sanoi.

Ensimmäistä kertaa vaalitentissä ollut demareitten Jutta Urpilainen sai yleisöltä taputukset unelmoinnistaan.

- Me tarvitaan yhteiskunnallisia unelmia. Meidän ongelma on se, että me emme uskalla unelmoida. Monet yhteiskunnalliset unelmat ovat toteutuneet: ilmainen peruskoulu, 8 tunnin työpäivä. Miksei voida unelmoida siitä, että meidän vanhuksilla on inhimillisempi elämä, Urpilainen tivasi.

Ruokaveroale kuumensi tunteita

Seuraavaksi keskustelussa pöydälle nostettiin maidon hinta. Ruokaveron alennus sai puoluejohtajat innostumaan.

- Ruokaveroale tulee vuoden päästä lokakuussa. Te olette kuninkaita. Jos maitolitran hinta ei ole sitten halvempi, vaihtakaa kauppaa, Katainen tokaisi kuluttajille jäävästä vastuusta.

SDP:n Urpilainen oli ainoa, joka olisi jarruttanut ruokaveron alentamista. Tästä kirposikin Urpilaisen ja Vanhasen välille tiukka keskustelu.

- Sehän on Keskustalle aivan kauhea ehdotus, eikö olekin Matti Vanhanen?, Urpilainen kysyi.

- Kyllä ja kaiken lisäksi aika typerä ehdotus, Vanhanen vastasi Urpilaiselle.

- Niin minusta on ikävää, että porvaripuolueet ovat muuttuneet ei-puolueiksi, Urpilainen lopetti.

Keskustelijat tyytyväisiä tenttiin

Tentin jälkeen lavalla oltiin kuitenkin sulassa sovussa. Vaikka kunnallisvaalitentissä käytiin läpi iso kysymysten kirjo, puoluejohtajat olisivat halunneet sohaista vielä muitakin pesiä.

- Oikeastaan ulkopuolelle jäi täysin se kaikkein suurin kysymys, eli mikä on tulevaisuudessa oikea tapa organisoida kunnallisten palveluiden järjestäminen, Vanhanen sanoi.

- No valitettavasti kuntataloutta käsiteltiin liian vähän, Urpilainen lisäsi.

Neitsytmatkaa vaalitentissä tahkonnut SDP:n Jutta Urpilainen sai tentin jälkeen huokaista helpotuksesta.

- No aika innostunut olo jäi ensimmäisestä vaalitentistä, kyllähän tää oli mukava kokemus. Minusta me päästiin aika säpäkästi väittelemään. Siinä mielessä ei ollenkaan tylsää.

Myös Matti Vanhanen ja Jyrki Katainen olivat tyytyväisiä Urpilaisen ensi-esiintymiseen.

- Hän pärjäsi oikein hyvin, et hän toi selkeästi omat mielipiteensä esille. Ja kertoi myös ne asiat, joissa heidän kantansa on edelliseen hallituskauteen muuttunut, Vanhanen perusteli.

- Se kuuluu asiaan. Meillä on erilaisia mielipiteitä ja tunnemme toisemme aika hyvin menneiltä vuosilta ja meidän pitääkin ottaa yhteen silloin kun on sen paikka, Katainen sanoi.

Seuraava paikka on lomien jälkeen, kun puolueiden kunnallisvaalikampanjat potkaistaan kunnolla käyntiin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme