Mainos
Mainos

SDP:ssä ei käydä jäsenäänestystä

Kansanedustaja Erkki Tuomioja on vaatinut neuvoa-antavaa jäsenäänestystä.

SDP:n puoluekoneiston rattaat jauhavat kohti kesän puoluekokousta entiseen tapaan. Puolueessa ei järjestetä neuvoa-antavaa jäsenvaalia puheenjohtajasta, vaikka niin on tiukkaankin sävyyn vaadittu.

SDP:n puoluehallitus päätti tänään asiasta yksimielisesti. Puheenjohtaja Eero Heinäluoman mukaan puoluekokouksen henkilövalinnat tehdään voimassaolevien sääntöjen mukaan. Sääntöjä ei lähdetä muuttamaan, "kun yksi kilpailija on jo radalla".

Terveiset lähtivät näin kansanedustaja Erkki Tuomiojalle, joka on kiertänyt rataa pari viikkoa puheenjohtajaehdokkaan viitta niskassaan - vaatimuksenaan neuvoa-antava jäsenäänestys.

Heinäluoma korosti lehdistötilaisuudessa pitävänsä tärkeänä, että puoluehallitus otti tällaisen kannan ja vieläpä yksimielisesti. Asia on siten tiedossa, eikä vaalimenettelystä jää epätietoisuutta.

Vaikka peli on kevään osalta poikki, kesällä puoluekokouksessa jäsenvaaleista sopii Heinäluoman mukaan keskustella. Sinne valmistellaan myös paperi, jossa on käyty läpi eri vaalitapojen hyvät ja huonot puolet. Asiasta on laadittu niin ikään useita puoluekokousaloitteita.

Saunat palavat vuorotellen

Muissa puolueissa on Tuomiojan avauksen jälkeen puhuttu huomattavan lämpimästi ja avoimin mielin jäsenäänestyksistä. Heinäluoma on huomannut, että puheenvuoroissa on heilahtanut ketunhäntä. Demarien sisäistä keskustelua on tilaisuuden tullen käyty hämmentämässä.

- Ja siinä on sitä sitä vanhaa ajattelua, että kun naapurin sauna palaa, käydään heittämässä vähän lisää öljyä liekkeihin. Jos tämmöistä ajattelua on, niin haluaisin sanoa, että yleensä nämä saunat palaa vuorotellen.

Arvosteluun SDP:n puoluekokousten epädemokraattisuudesta vastataan myös lisäämällä muihin suurpuoleisiin nähden vähäväkistä puoluekokousedustajien määrää.

Heinäluoman mukaan edustajien määrä on tarkoitus kasvattaa nykyisestä 350:sta viiteensataan. Puoluekokoussyklikin lyhennetään nykyisestä kolmesta vuodesta kahteen.

Puoluesihteeri Maarit Feldt-Ranta esitteli pitkän listan puolueen kehittämisehdotuksia. Avainsanoja on nyt avoimuus ja uutta muun muassa voimakas panostaminen paikallistoimintaan ja tietoverkkoihin. Lähiaikoina markkinoille on tulossa myös SDP:n verkkolehti.

Puoluekokousaloitteita Hämeenlinnassa kesäkuussa pidettävään puoluekokoukseen on tehtailtu kaikkiaan 444, eli toiseksi eniten sitten 1960-luvun lopun, josta tilastoa on on pidetty.

Hallitukselle viikko aikaa

SDP:n puoluehallitus antoi hallitukselle vielä viikon aikaa päättää omistajapolitiikkaa koskevan selonteon antamisesta eduskunnalle. Ellei sitä kuulu, SDP liittyy vasemmistoliiton johtamaan välikysymysrintamaan.

Heinäluoma piti selontekoa välikysymystä parempana tapana, koska se antaisi hallitusryhmien edustajille enemmän liekanarua ruotia aihetta.

Oppositiojohtaja katsoi, että pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja omistajaohjausministeri Jyri Häkämies (kok.) ovat tulkinneet pörssisäännöksiä liian ahtaasti ja pitkälle menevästi.

SDP:tä kiinnostaa myös, onko hallitus saanut tietoja Stora Enson aikeista jo ennen lakkautusuutista, ja kuinka asiaan on silloin reagoitu.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme