Mainos
Mainos

SDP torjui jäsenäänestyksen puheenjohtajasta

SDP ei järjestä keväällä neuvoa-antavaa jäsenäänestystä uudesta puheenjohtajasta. Esitys äänestyksen järjestämisestä kaatui Helsingissä puoluevaltuuston kokouksessa koeäänestyksellä selvän enemmistön turvin. Puoluevaltuusto teki näin lopullisen päätöksen tästä kiistellystä asiasta.

Esityksen kaatuminen oli jokseenkin selvää jo ennalta. Valtaosa poliittisessa keskustelussa puheenvuoron esittäneistä vastusti koko ajatusta.

Helsinkiläinen Jouko Malinen kuitenkin esitti nuorten puolesta jäsenäänestystä. Hän sai kolme kannatuspuheenvuoroa. Puheenvuoroissa arveltiin katkeran oloisina, ettei äänestystä kannattavia varmaankaan valita puoluekokousedustajiksi.

Puoluehallitus on kuitenkin asettanut toimikunnan pohtimaan puheenjohtajan vaalitavan uudistamista tulevaisuudessa. Tarkoituksena on, että Hämeenlinnassa kesäkuussa pidettävässä puoluekokouksessa puolueväellä olisi kaikki asiaan liittyvät yksityiskohdat tiedossa. Toimikuntaa johtaa entinen puoluesihteeri Markku Hyvärinen.

Puoluehallitus teki jo muutama viikko sitten yksimielisen päätöksen, ettei jäsenäänestystä järjestetä. Tätä perusteltiin etenkin sillä, että marraskuussa pidetyssä edellisessä puoluevaltuuston kokouksessa päätettiin jo kaikista puoluekokousjärjestelyistä. Perusteluna oli myös, että käytännössä äänestyksen järjestäminen olisi ollut vaikeaa.

Puheenjohtajaehdokkaista neuvoa-antavaa jäsenäänestystä ovat kannattaneet Erkki Tuomioja ja Jutta Urpilainen. Muut ehdokkaat eivät ole lämmenneet ajatukselle.

Jäsenvaalin tuleminen SDP:n sääntöihin on mahdollista. Puoluekokous saattaa päättää jäsenäänestyksen mahdollistavasta muutoksesta puolueen sääntöihin.

Valinta kuuluu puoluekokoukselle

Puolueen johtohahmot tekivät omissa puheenvuoroissaan selväksi, mitä mieltä he olivat ehdotuksesta. Puheenjohtaja Eero Heinäluoman kanta oli, että sovitusta tulee pitää kiinni.

- Iso liike kulkee eteenpäin vakaasti ja ennustettavasti eikä säntäile sinne ja tänne, minne viimeinen sormi kulloinkin osoittaa.

Puheenjohtajan vaalitapa on Heinäluoman mielestä SDP:n toiminnalle iso asia. Vaalitavan muutoksen pohdinta kuuluu koko liikkeelle ja viime kädessä puoluekokoukselle. Sen tulee hänen mielestään myös tapahtua asiallisen ja huolellisen valmistelun pohjalta.

Puoluevaltuuston puheenjohtaja Matti Ahde oli aivan samoilla linjoilla. Hän muistutti, että marraskuisessa puoluevaltuuston kokouksessa jäsenäänestysasia ei ollut mitenkään esillä. Säännöt ovat hänenkin mielestään selvät: puoluejohdon valinta tapahtuu puoluekokouksessa.

Puoluevaltuustossa oli tarkoitus keskustella puolueen tulevaisuudesta. Jäsenäänestysasia oli kuitenkin keskustelussa keskeinen aihe.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme