Mainos
Mainos

SDP valitsee uuden puheenjohtajan uudistajakseen

Puheenjohtajan valinta sähköistää huomenna Hämeenlinnassa alkavaa SDP:n puoluekokousta. Perjantaina iltapäivällä on tiedossa, kenen johdolla puolue aikoo uudistua ja käydä syksyn kunnallisvaaleihin.

Puheenjohtajaruljanssi alkoi talvella, kun nykyinen puheenjohtaja Eero Heinäluoma ilmoitti, ettei hän asetu ehdolle toiselle kaudelle. Keskeisenä syynä oli vaalitappio viime vuoden eduskuntavaaleissa. Myös puoluesihteeri Maarit Feldt-Ranta ilmoitti hyvissä ajoin, ettei hän ole enää ehdolla.

Puheenjohtajaehdokkaita alkoi tulla ilmoituksen jälkeen kuin sieniä sateella. Ehdokkuuskiertueelle osallistui yhdeksän kansanedustajaa. Kiertueen päätyttyä Pia Viitanen vetäytyi kisasta.

Valinta ei merkitse vain puheenjohtajuutta. Uusi puheenjohtaja on käytännössä myös tuleva pääministeri, jos SDP nousee seuraavissa eduskuntavaaleissa suurimman puolueen asemaan.

Ennakkoon on arveltu, että Erkki Tuomioja saa eniten ääniä ensimmäisellä kierroksella. Toisella kierroksella hän saanee vastaansa joko Jutta Urpilaisen, Tarja Filatovin tai Miapetra Kumpula-Natrin. Urpilaisella on kokousväen keskuudessa vahvaa kannatusta, joten hänen valintansa on enemmän kuin mahdollinen.

Muilla puheenjohtajaehdokkailla eli Johannes Koskisella, Kimmo Kiljusella, Ilkka Kantolalla ja Jouko Skinnarilla ei ole juuri mahdollisuuksia päästä toiselle kierrokselle. Puoluesihteerin paikalle on toistaiseksi kuusi ehdokasta.

Periaatteessa ehdokkaista päätetään torstaina. Käytännössä niin varapuheenjohtajiksi kuin puoluesihteeriksikin voi ilmoittautua vielä perjantaina puheenjohtajavalinnan jälkeen. On ilmeistä, että joku tai jotkut puheenjohtajaehdokkaina olleista valitsevat varapuheenjohtajuuden pudottuaan ensimmäisellä kierroksella. On myös mahdollista, että valittava puheenjohtaja toivoo aisaparikseen puoluesihteeriksi jotain tiettyä ihmistä.

Kokouksessa on myös ulkomaisia arvovieraita. Torstaina esiintyy Ruotsin sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Mona Sahlin. Myös Ranskan sosialistien presidenttiehdokkaana olleen Segolene Royalin piti esittää puheenvuoro, mutta hän peruutti tulonsa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme