Mainos
Mainos

"Se on todella intiimi tilaisuus" – Hissimatka Suomen korkeimman tuulivoimalan siipien väliin on ahdas ja kestää 8 minuuttia

Suomen korkein tuulivoimala sijaitsee Lapualla, Etelä-Pohjanmaalla. Ja se tosiaan on korkealla: hissimatka Jouttikallion tuulivoimapuistossa sijaitsevat voimalan siipien väliin konehuoneeseen kestää kahdeksan minuuttia.

Ainutlaatuinen matka lähes 150 metrin korkeuteen kestää kahdeksan minuuttia. Noin puolentoista neliömetrin kokoiseen hissikoppiin mahtuu kerralla kaksi ihmistä.

– Jos mietit maailman pienemmän hissin ja tunget sinne kaksi henkilöä niin se on todella intiimitilaisuus, joulukuussa käyttöönotetun voimalan projektijohtaja Niko Blomberg nauraa.

Suomen korkeimmat tuulivoimalat

Tuulivoimayhtiö OX2:n rakennuttamassa tuulivoimapuistossa on kuusi tuulivoimalaa. Yhden voimalan kokonaiskorkeus on 210 metriä. Voimalat ovat Suomen korkeimpia.

Voimalat tuottavat yhtiön arvion mukaan vuosittain yhteensä 63 miljoonaa kWh uusiutuvaa sähköä.

– Voimalat tuottavat noin puolet koko Lapuan vuosittaisesta sähkön tarpeesta, Blomberg havainnollistaa.

Kuvaaminen voi laukaista suojausjärjestelmän

Hissin kyytiin ei ole monikaan päässyt. Ne harvat, jotka hissiin pääsevät, saavat ensin perusteellisen turvallisuusperehdytyksen. Lisäksi hissimatkalaiset pukevat ylleen muun muassa valjaista ja kypärästä koostuvat suojavarusteet. Siviilien mukaan lähtee myös koulutettu "saattaja".

– Käytännössä mennään 147 metriä korkeaan tolppaan, jonka sisällä on hissi. Hissillä hurautetaan 140 metriin ja sen jälkeen kiivetään noin kymmenen metriä tikkaita ja mennään lattialuukusta konehuoneeseen, Blomberg selvittää.

Konehuoneessa sijaitsevat tuulivoimalan generaattori ja vaihteisto. Huoneessa kaikki on hyvin steriiliä ja suojattua. Huoneessa kuvaaminen on kiellettyä.

– Tekniikan suojaamisen vuoksi kuvaaminen on kiellettyä. Jos salamalla ottaa kuvia, se voi laukaista erilaisia suojausjärjestelmiä, koska laitteistot tarkastelevat jatkuvasti omaa tilaansa ja turvallisuussyistä esimerkiksi valokaaria, Blomberg kertoo.

"Tavallisten ihmisten" vierailut tuulivoimalan korkeuksiin ovat erittäin harvinaisia, sillä käytännössä tuulivoimalan konehuoneessa käyvät ainoastaan laitteiston huoltajat.

Konehuoneesta on mahdollista päästä myös kirjaimellisesti voimalan siipien väliin.

– Siipien väliin on fyysisesti tarvittaessa mahdollista päästä, mutta huvin vuoksi ei pompita missään katolla, Blomberg huomauttaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme