Mainos
Mainos

Seinäjoella julistetaan valtakunnan laajuinen koulurauha

Valtakunnallinen koulurauha on julistettu Seinäjoella, Etelä-Pohjanmaalla. Tämän vuoden teema "jokainen on arvokas" kannustaa kouluja kiusaamisen ja syrjinnän vastaiseen työhön.

Koulurauhan julistus on jo 26 vuoden ajan muistuttanut siitä, että jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen ja viihtyisään kouluun.

Koulukiusaaminen on erilaisten selvitysten mukaan hieman vähentynyt viime vuosina, suunnittelija Eeva-Liisa Markkanen Mannerheimin lastensuojeluliitosta kertoo. Markkasen mukaan nykyisin ymmärretään myös aiempaa paremmin, miten tärkeää on kiinnittää huomiota myös epäsuoraan kiusaamiseen, ei vain suoriin tekoihin.  

– Keskimäärin hieman alle joka kymmenes oppilas kokee, että häntä kiusataan säännöllisesti. Työtä on vielä paljon tehtävänä, hän sanoo STT:lle.

Markkasen mukaan kiusaamisen vastaista työtä tulisi tehdä aikaisempaa enemmän myös oppilaiden lähtökohdista. Myös verkossa tapahtuvan kiusaamisen torjuminen vaatii lisää toimia.  

– Työtä pitäisi tehdä yhdessä nuorten kanssa, ei vain niin että aikuiset suunnittelevat ja nuoret ovat toiminnan kohteina.

Myös poliisi on muistuttanut, että koulukiusaaminen voi olla rikos, josta koituu seuraamuksia.

Kiusaamisen pitkät arvet  

Mannerheimin lastensuojeluliiton mukaan koulukiusatut oppilaat voivat kärsiä monenlaisista henkisen hyvinvoinnin ja mielialan ongelmista. Kiusaaminen voi aiheuttaa muun muassa itsetunnon ja itsensä arvostuksen alenemista, masentuneisuutta, ahdistuneisuutta sekä itsetuhoisia ajatuksia tai tekoja. 

Kiusatut oppilaat voivat olla yksinäisiä, ja he saattavat vältellä sosiaalisia tilanteita. Aikuisiässä koulussa kiusatuilla esiintyy myös luottamuksen puutetta ihmissuhteissa sekä kasvanut riski tulla kiusatuksi työelämässä. Etenkin pojilla voi ilmetä läheisyyden pelkoa seurustelusuhteissa.  

Eeva-Liisa Markkanen muistuttaa, että koulukiusaamisen kitkeminen ei yksin riitä. Myös koulussa vallitseva ilmapiiri ja joukkoon kuulumisen tunne ovat erittäin tärkeitä tekijöitä, joilla on suora vaikutus siihen, kuinka koulutyö ja oppiminen sujuvat.  

 – Jokaisella pitäisi olla tunne, että kuuluu porukkaan ja ympärillä on ihmisiä, jotka välittävät.  

Koulurauhan julistustilaisuuteen osallistuu paikan päällä noin 5 500 koululaista Seinäjoen alueelta. Lisäksi tilaisuutta voi seurata eri puolilta maata suoran verkkolähetyksen kautta. 

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot